Vonatbaleset Budapest belvárosában

Vonatbaleset a Nyugatin

Hazánk egyik legemlékezetesebb vasúti balesetére 1962-ben került sor, Budapest központjában. A Nyugati Pályaudvaron tolatás közben elszabadult egy vasúti szerelvény, amely áttörve a Gustave Eiffel cége által tervezett pályaudvar üvegfalát, a Lenin körútra sodródott.

1962. október 4-én, kora délután tolatásba kezdett a 411-es sorozatjelzésű gőzmozdony, mely során egy tíz kocsiból álló szerelvényt tolt be a várocsarnokba, azonban figyelmetlenség miatt a mozdony után lévő kalauzkocsi nem lett megfelelően csatlakoztatva a többi vagonhoz. Bár a mozdonyvezető észlelte a hibát, de már nem tudta megakadályozni a balesetet, a teljes szerelvény levállt a kalauzkocsiról és megállíthatatlanul sodródott a csarnok főbejárata felé.

A szerelvény 14 óra 21 perckor kiütötte a vágánybakot, majd a közel 30 méter csúszás után átszakította a várócsarnok üvegfalát

és a Lenin körút (ma Nagykörút) kanyarodó sávjában állt meg. Az akkori pesti vicc szerint csak azért, mert a szemben lévő Szikra moziban szovjet filmet játszottak éppen.

A gyors észlelésnek köszönhetően a hangosbemondón keresztül időben fel tudták hívni a váróteremben lévő utasok figyelmét a veszélyhezetre, így az incidens nem követelt halálos áldozatot, azonban egy idős hölgy súlyos sérüléseket szenvedett.

A kisiklott vonatkocsit megörökítő híres fotót a Magyar Távirati Iroda (MTI) munkatársa, Mikó László készítette.

Az elhíresült montparnasse-i vonatbaleset.

Korábban a Déli és Keleti Pályaudvaron is történt hasonló túlfutás, de az eset emlékeztet az ikonikussá váló párizsi montparnasse-i vonatbalesetre is, ahol a mozdony a Place de Rennes-re érkezett meg egy emeletnyi zuháns után.

Képek forrása: Fortepan

Alapító-főszerkesztő