Magyar találmányok magyar feltalálóktól, amiket ma is használunk

Magyar találmányok és feltalálók listája

Világviszonylatban kis országnak számítunk. Sokan keverik Budapestet Bukaresttel vagy az angol Hungary szót a hungry-val, de világhírű tudósaink és feltalálóink jó hírünket vitték (és viszik) a világban. Időrendben összegyűjtöttünk néhány jelentős magyar találmányt, amit az egész világ használ.

Szódavíz (szikvíz)

Szódavíz
 • Feltalálás éve: 1767
 • Feltaláló: Joseph Priestley, angol lelkész, de Magyarországon való olcsó gyártását Jedlik Ányos dolgozta ki.

Biztonsági gyufa

A biztonsági gyufa Irinyi János találmánya
 • Feltalálás éve: 1836
 • Feltaláló: Irinyi János vegyész

A zajtalan és robbanásmentes biztonsági gyufa feltalálója Irinyi János, aki találmányát és a gyártási jogokat eladta Rómer István bécsi gyógyszerésznek. Utóbbi busásan meggazdagodott rajta. A gyufásdobozokat hamar kezébe vette a marketing ipar is, reklámfelületként kezdték használni.

Dinamóelv

Jedlik Ányos 1861-ben írta le elsőként a dinamóelvet, de szabadalmaztatásra csak 1866-ban került sor Ernst Werner von Siemens által. A dinamók azok a villamos gépek, amelyek mechanikai (mozgási) energiából egyenáramú villamos energiát állítanak elő.

Telefonközpont

Az egyik első telefonközpont
Forrás: Wikipédia

Puskás Tivadar mérnök már 1876-ban felvetette a telefonközpont gondolatát, mikor Amerikában testközelből láthatta, hogyan is működik a telefon. Végül a szabadalom Charles Scribner nevén landolt, de Edison is elismerte, hogy az ötletgazda Puskás Tivadar volt.

Magyarországon az első telefonközpont Budapesten állt szolgálatba 1881. május 1-jén.

Telefonhírmondó

Forrás: Wikipédia
 • Feltaláló: Puskás Tivadar mérnök
 • A Telefonhírmondó 1893. február 15-én kezdte meg működését a következő elhíresült mondatokkal:

„Üdvözöljük Budapest lakosságát. Üdvözöljük olyan szokatlan módon, amely páratlan az egész világon. Üdvözöljük az első várost, amelyből a Telefonhírmondó az egész világon győzedelmes útjára indul.”

Puskás Tivadar

A technológia lehetővé tette, hogy egy mikrofonba olvasva hírt lehessen továbbítani a város több különböző pontjára, egyidejűleg.

Volframszálas izzólámpa

A volframszálas izzólámpa eredeti feltalálója Edison volt
 • Feltalálás éve: 1903
 • Feltaláló: Thomas Alva Edison
 • Továbbfejlesztette: Just Sándor, Hanamann Ferenc és Bródy Imre, akik 1904. december 13-án Budapesten szabadalmaztatták volfrám izzószál gyártási eljárásukat.

C-vitamin

Az aszkorbinsav feltalálója Szent-Györgyi Albert
Forrás: Wikipédia, Pesti Napló képes melléklet, 1937. október 31.

Feltaláló: Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas orvos, biokémikus

Idézzük Szent-Györgyi 1932. március 18-án, a Budapesti Királyi Orvosegyesület ülésén tartott előadásának kulcsmondatát:

„Nyilvánosság előtt először ezúttal mondjuk ki, hogy a hexuronsav és a C-vitamin azonosak.”

Szent-Györgyi Albert

A C-vitamin felfedezőjeként Szent-Györgyi azonnal világhírnévre tett szert.
Végül 1937-ben kapta meg az orvosi-élettani Nobel-díjat a C-vitaminnal kapcsolatos kutatásaiért, „a biológiai égés folyamatával kapcsolatos felfedezései, különösen a C-vitaminnal és fumársav katalizátorral végzett kutatómunkája elismeréseképpen”.

Hallgasd meg a Magyar Rádióban tett nyilatkozatát 1937-ből:

Színes televízió

 • Feltaláló: Goldmark Péter Károly mérnök-fizikus
 • Feltalálás éve: Goldmark 1940. szeptember 4-én mutatta be találmányát

Goldmark Péter Károly magyar, amerikai (akkoriban a CBS munkatársa) mérnök-fizikus, aki a második világháború után tökéletesítette a színes televízió eljárását.

Poroltó (porral oltó berendezés)

A ma is használt és életeket mentő biztonsági berendezés feltalálója Szilvay Kornél magyar gépészmérnök, tűzoltó ezredes, aki a szabadalmi bejelentést 1928-ban nyújtotta be.

Golyóstoll

A golyóstoll Bíró László József nevéhez fűződik
 • Feltalálás éve: 1943
 • Feltaláló: Bíró László József újságíró

Bíró eredetileg újságíró volt, de festészettel is foglalatoskodott. A golyóstoll ötletével már többen is próbálkoztak előtte, de a ma használt eszköz leginkább az ő nevéhez fűződik. Az elmélet mögötte egyszerű: sűrűbb tintát használt, hogy ne kenje össze vele a papírt, és egy kis golyót szerkesztett a tollba. Ahogyan a golyó forog, úgy hordja fel a tintát a papírra.

Holográfia

 • Feltalálás éve: 1947
 • Feltaláló: Gábor Dénes brit állampolgárságú magyar fizikus

A holográfia szakszerű fogalmát nem próbálnánk meg összegezni. Beszéljen helyettünk a Wikipédia:

“A holográfia a fény hullámtermészetén alapuló olyan képrögzítő eljárás, amellyel a tárgy struktúrájáról tökéletes térhatású, vagyis háromdimenziós kép hozható létre.”

Rubik-kocka (Bűvös kocka)

A Rubik-kocka eredeti neve Bűvös kocka volt
 • Feltalálás éve: 1974, szabadalom: 1977. december 31.
 • Feltaláló: Rubik Ernő játéktervező

Magyarország legismertebb játéka kérdés nélkül a Rubik-kocka, amit eredetileg bűvös kockaként neveztek. Azóta Rubik Ernőnek találmánya világhírű elismerést hozott, játékát több ütemben is továbbfejlesztette. Az első Rubik-kocka-világbajnokságot 1982. június 5-én tartották, 2003 óta pedig kétévente kerül megrendezésre.

További érdekességek

 • Atomreaktor és bomba: Szilárd Leó nevéhez fűződik a nukleáris láncreakció felfedezése. Szilárd 1934-ben és 36-ban két szabadalmat jelentett be: egyet az energiatároláshoz, a másikat pedig a bombához kapcsolódóan.
 • Helikopter: Bár a motormeghajtású heliktoptert Jan Bahyl találta fel és az első sorozatgyártott darabot Igor Sikorsky tervezte, de az első kísérleti helikopterrel Asbóth Oszkár magyar aviatikus (repülésszakértő) szállt fel 1928. szeptember 9-én. Megjegyezzük, hogy szakmai szerepét egyes források vitatják.
 • Részecskegyorsító: Az első magyar részecskegyorsítót Simonyi Károly építette meg 1951-ben Sopronban.
 • Microsoft Word és Excel: Charles Simonyi azaz Simonyi Károly vezetésével fejlesztették ki a Microsoft két legismertebb termékét. Ha pedig a számítógépiparnál vagyunk, meg kell említenünk, hogy a digitális számítógép alapjainak lefektetésében oroszlánrésze volt Neumann Jánosnak is.
Marketing tanácsadó