Animált fotókon kel új életre a korabeli Budapest – Itt az Eltűnt Budapest videósorozat első, második és harmadik része

Az Animatiqua stúdió Fortepan fotókat felhasználva keltette új életre Budapest egykori arcát. Olyan épületeket, hidakat és tereket digitalizáltak, amelyek ma már nem láthatóak ebben a formájukban.

A koncepció a stúdió alapítójától, Kondacs Andrástól származik, aki bár nem a fővárosban született, de Budapest szerelmese. Azt már régóta tudta, hogy mennyire megváltozott a város képe a II. világháború után, és amikor utánaolvasott ennek, akkor vált számára világossá, hogy az idők során mennyi szépség tűnt el Budapestről. Ekkor döntött a sorozat elkészítése mellett, melyhez Fortepan-fotókat használtak fel, és ezeket animálták meg a minél nagyobb átélhetőség kedvéért. – Olvasható a WeLoveBudapesten.

Az első részben többek között a Duna-korzón, az Erzsébet hídnál, a Honvéd Főparancsnokság hamarosan megújuló Dísz téri épületénél, a Grand Hotel Hungária épületénél, és a Kálvin tér központi szökőkútjánál járunk:

A hosszabbra sikerült második rész mégtöbb letűnt városképi elemet hoz vissza, ilyen például a dunai óriás, az Elevátor-ház, a városligeti Regnum Marianum templom, a budai bérpaloták vagy például az Incselkedő gyerekek kútja a Tabánban:

Az Animatique stúdió a harmadik résznél igazán odatette magát, az 5 perces videóban 30 darab Fortepan-fotót használtak fel, így olyan tereket és épületeket tekinthetünk meg, mint például a néhány éve elbontott Közvágóhíd, a milleniumi ünnepségekre felhúzott városligeti Iparcsarnok épülete, a régi Nemzeti Színház a Blaha Lujza téren, vagy akár a KIOSK épülete, de olyan személyek is feltűnnek a videóban, mint Ybl Miklós (2:22-nél), Zwack József (3:12-nél), és ha nagyon figyelmesek vagyunk, akkor a Zeppelin léghajót is megpillanthatjuk a hamarosan visszaépülő Nemzeti Levéltár megsemmisült tornya fölött.

Küldetésünk az épített örökség megmentése, legalábbis a mi eszközeinkkel, a virtuális térben” – foglalta össze a sorozat lényegét az új rész kapcsán Kondacs András, az Animatiqua alapító-vezetője.

Eltűnt Budapest névvel korábban játékfejlesztés is indult, amelyről ebben a cikkünkben írtunk.

Alapító-főszerkesztő