Diadalkapu az Andrássy úton

1908. októberében, XIII. Alfonz spanyol király – birodalma hanyatlásának idején – Budapestre látogatott, édesanyja, Mária Krisztina és felesége, Viktória Eugénia királynő társaságában.

Forrás: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjtemény

A spanyol uralkodói család rövid látogatása különleges esemény volt, így nem is csoda, hogy nagy sajtóvisszhangot váltott ki korabeli napi- és hetilapok körében, illetve a városvezetés is igyekezett méltóképpen üdvözölni a királyi delegációt. Alfonz vonaton, a Nyugati pályaudvarba érkezett kíséretével, ahol Ferenc József fogadta. (Ferenc József szintén a Habsburg-Lotaringiai-házból származó uralkodó volt.)

Fontos megemlíteni, hogy Alfonz édesanyja, az egykori régens királyné, Mária Krisztina, a Habsburg-Lotaringiai-ház tescheni ágának leszármazottja. Felmenői között volt például Mária Terézia. Érdekesség, hogy két nagyapja, Károly Főherceg és József nádor (“a legmagyarabb Habsburg”) testvérek voltak, apjuk – Mária Terézia kilencedik gyermeke – II. Lipót magyar király volt.

Forrás: Fortepan / SK

Erre a különleges alkalomra a kor egyik nagyrabecsült építésze, Maróti Géza egy monumentális, ugyanakkor ideiglenes diadalkaput tervezett. A díszmenet ezen a kapun haladt keresztül, majd a Lánchídon át a várba érkezett meg.

Borítókép forrása: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjtemény