A Corvin Áruház története

Budapest egyik legrégebbi nagyáruházának építését 1915-ben kezdték meg az (akkor még) Népszínház utca 1-2. szám alatt, emiatt az addig ott üzemelő Apolló Mozinak máshová kellett költöznie. Tizenegy évvel később, március elsején adták át a vevőknek a Corvin Áruházat, amely számos átalakuláson ment keresztül az elmúlt közel száz év során.

A neoklasszicista stílusjegyeket hordozó épület Reiss Zoltán tervei alapján készült el, az áruház első igazgatója és a részvénytársaság alelnöke pedig Lewin Miksa volt, aki „speciális szaküzletek elmés közösségének” nevezte a Corvint. A homlokzat alapján egyemeletesnek tűnő áruház valójában négy emeletet rejtett. A belső térbe belépve üvegcsarnokkal,  homlokzatán pedig Pongrácz Szigfrid és Beck Ö. Fülöp plasztikáival, illetve szobraival találkozhattak a vásárlók.

Nem csak ruhákat lehetett vásárolni a létesítményben, volt benne vendéglő, kávéház, menetjegyiroda, méteráruüzlet, kalapszalon és gyorsfényképészet is.

Úridivat osztály a 30-as, 40-es évek fordulóján, Corvin Áruház
Forrás: Fortepan
Női konfekcióosztály a 30-as, 40-es évek fordulóján, Corvin Áruház
Forrás: Fortepan
Élelmiszer osztály a 30-as, 40-es évek fordulóján, Corvin Áruház
Forrás: Fortepan

A Corvin népszerűségének köszönhetően a környék a város egyik legforgalmasabb kereszteződése lett. Divatbemutatók, kiállítások otthona is volt sokáig az áruház, a Pesti Hírlap Képes Naptárának sorai szerint „ (…) ahogyan Európa divatját Párizs, a fővárosét a Corvin diktálja, és igen szerencsés, mesteri kézzel.” 1931-ben itt adták át az ország első, és sokáig egyetlen mozgólépcsőjét.

Mozgólépcső, forrás: Retronom.hu
Nyitási plakát, forrás: Faragó Géza

Budapest ostroma során az épület csak kisebb sérüléseket szenvedett, de később kiégett, így 1944 karácsonyán bezárt. Ezt követően az államosítás áldozatául esett, újjáépítése után Budapest Nagyáruház néven működött tovább.

1951, Budapesti Nagyáruház
Forrás: Fortepan, Adományozó: Uvaterv

Az 56-os forradalom és szabadságharc a korábbi ostromnál nagyobb károkat okozott az épületben, amely majd’ tíz évig állt romos állapotban, mígnem az Országos Áruházi Vállalat (később Centrum Áruházak) tulajdonába került, és Centrum Corvin Áruház néven folytatta működését. Ekkor kezdték el felújítását kívül-belül, melynek részeként 1967-ben a homlokzatot eltakaró, ideiglenesnek szánt – végül több, mint fél évszázadon keresztül rajta csúfoskodó – alumíniumburkolatot is felhelyezték. Az Építészfórum szerinta burkolat ugyan nem közvetlenül a falakra került, a homlokzati díszeket nem verték le, annak rögzítése azonban több rombolással járt, mint a világháború és a forradalom tűzharcai együttvéve.”

Alumíniumburkolat, Corvin Áruház, 1969
Forrás: Fortepan, adományozó: Szepesfalvy Gábor
Blaha Lujza tér, Corvin Áruház, női osztály, 1971
Forrás: Fortepan, Adományozó: Bauer Sándor

Az egykor Budapest legmodernebb áruházának számító Corvin lassan elindult a lejtőn, a 70-es évek közepétől elkezdtek megnyílni a négyes-hatos villamos vonalán a konkurenciát jelentő Skála áruházak, így egy-másfél évtizeddel később elavulttá vált.

Blaha Lujza tér, Corvin Áruház. Forrás:
Fortepan, Adományozó: Magyar rendőr

A rendszerváltást követő „plázabumm” sem segített a helyzetén, ezidőtájt a Centrum Áruház és a Skála egybeolvadt, így a Corvin is utóbbi tulajdonába került. Ekkor újra szóbakerült a felújítása, ám a tervből nem lett semmi.

A kétezres évektől kezdve a földszint nagy részét a Spar foglalja el a Libri könyvesbolt és a BÁV zálogfiók mellett, az első emeleten pedig nagyrészt kínai tulajdonban lévő ruházati boltok, ékszerbolt és Avon-üzlet működik. A harmadik emelet 2012-2017 között egy független kulturális, közösségi központnak, a MŰSZI-nek (Művelődési Szint) adott otthont, a tetőteraszon pedig 2007-től 2018-ig a Corvintető működött, amely a város meghatározó underground klubja és szórakozóhelye volt.

A Blaha Lujza tér felújítási programjának tervei között természetesen helyet kapott a Corvin áruház is, a kerület önkormányzata 2014-ben kötelezte a tulajdonost (Corvin Áruház Ingatlanhasznosító Kft.) az alumíniumborítás eltávolítására, melyre 2018 tavaszán került sor.

Corvin Áruház, látványterv
Forrás Építészfórum

Józsefváros 2014-2020-as Integrált Településfejlesztési Stratégiájában olvashatunk többek között a Blaha Lujza tér felújításáról, melynek részét képezi majd az áruház rendbehozalata is. A dokumentum szerint „az egyes ütemek 2016-os tervezést követően 2017 és 2019 között évenként megvalósulhatnak.”

2019 februárjában a Palotanegyedben tartott lakossági fórumon Egry Attila, a kerület alpolgármestere a homlokzatrekonstrukcióval kapcsolatban elmondta, “az épület egy teljeskörű átalakulás előtt áll, jelenleg a belső funkciók megtervezése van folyamatban. A tulajdonos a munkálatok utolsó ütemeként, a Blaha Lujza tér felújításával egyidejűleg tervezi a homlokzat helyreállítását.”

Kíváncsian várjuk, mikorra valósul meg ténylegesen a felújítás, és mikor láthatjuk „viszont” a Corvin Áruházat olyan állapotban, mely méltó egykori önmagához.

Olvasd el a cikkhez kapcsolódó interjút is:

Borítókép: Corvin Áruház képeslapon, Fortepan