Spórolási tippek: hogyan spórolj a ház körül

hogyan spóroljak?

A spórolás nem feltétlenül jelenti azt, hogy a számunkra legfontosabb kényelmi dolgokról kell lemondanunk, sokkal inkább a nap, mint nap felmerülő költségeink csökkentését és mindennapi tevékenységeink kisebb mértékű, de tudatos megváltoztatását jelenti. Ebben a cikkben ehhez hoztunk néhány hasznos tanácsot!

Spórolás a konyhában

1. Tervezz előre és készíts bevásárlási listát! A legjobb spórolási tipp a konyhában, hogy rendszeresen előre megtervezzük az étkezéseinket. Ha tudjuk, hogy mit fogunk főzni a következő héten, könnyebben is tudunk listát készíteni a szükséges alapanyagokról, és könnyebben kerüljük el a felesleges vásárlást. Továbbá egy bevásárló lista készítésével és szigorú betartásával az impulzusvásárlás is elkerülhető.

2. Időnként ellenőrizd a lejárati dátumokat! Fontos, hogy a hűtőszekrényünkben található ételeket és alapanyagokat rendszeresen ellenőrizzük. Így elkerülhetjük a kárba veszett ételek újravásárlását.

3. Raktározz, ha kedvező az ár! Általában (fontos, hogy ellenőrizzük) a nagyobb kiszerelés jobban megéri, ezért ha megengedhetjük a pillanatnyilag magasabb költséget, vásároljunk nagyobb mennyiségben. Ha például kedvezményes a hús, akkor vegyünk belőle többet, és fagyasszuk le.

4. Rövidítsd le a főzési időt! Amennyiben gázzal főzünk érdemes egy kuktát beszerezni, hiszen jelentősen lerövidíti a főzési időt. Ha pedig indukciós főzőlapon készítjük az ételeket, mindig az edénynek megfelelő főzőkarikát használjuk, ugyanis így a legköltséghatékonyabb a működése.

5. Gondold újra a megmaradt ételeket! Végül a maradékmentő receptek használata is nagyban csökkenthetjük költségeinket, például a megmaradt sülthúst felszeletelve felhasználhatjuk szendvicsekhez, salátákhoz vagy akár levesekhez is.

Spórolás a fürdőszobában

1. Ellenőrizd a vízszámládat! Magától értetődőnek tűnik, de az egyik legjobb spórolási tipp a fürdőszobában, hogy rendszeresen ellenőrizzük a közüzemi számláinkat, és ha szükséges, csökkentjük a vízfogyasztásunkat. Például, ha túl sok időt töltünk a zuhany alatt, vagy ha gyakran hagyjuk futni a csapot, akkor egy kis odafigyeléssel jelentősen csökkenthetjük a vízszámlánkat. A kádban való fürdés helyett lehetőleg válasszuk gyakrabban a zuhanyzást.

2. Korszerűsítsd fürdőszobai eszközeidet! Használjunk hosszabb élettartamú és energiatakarékos fürdőszobai eszközöket, mint például a LED világítás, vagy egy új, hatékonyabb zuhanyfej vagy víztakarékos perlátor. Ne feledkezzünk meg a tisztításról sem, mert a rendszeres takarítás, vízkőoldás segít meghosszabbítani az eszközök élettartamát, és csökkenti az újravásárlás költségeit.

3. Használd fel többször a vizet! Lehetőségeink szerint próbáljunk meg újrahasznosítani a már egyszer kiengedett, használt vizet, amivel például meglocsolhatjuk a növényeinket vagy a mosogatóvízzel leönthetjük a wc-t.

Spórolási tippek takarítás során

1. Készíts saját tisztítószert! A legtöbb háztartásban megtalálható alapanyagokból, mint például ecet, szódabikarbóna, citrom, illóolajok könnyen elkészíthetünk takarítószereket. Így nemcsak pénzt takarítunk meg, hanem környezetbarátabbak is leszünk.

2. Hasznosítsd újra a textíliákat! A kinőtt, elszakadt vagy már elhasználódott ruhákból készíthetünk törlőrongyokat egy olló segítségével, amelyet a későbbiekben még rengetegszer ki lehet mosni és újra felhasználni.

3. Gondolkodj hosszú távban! További tipp, hogy használjunk többször felhasználható tisztító eszközöket, mint például mikroszálas törlőkendők, újrahasznosítható tisztító szivacsok, így kevesebb pénzt kell költenünk új eszközökre és kevesebb hulladékot termelünk.

Rutinná váló spórolási szokások

A legtöbb spórolási tipp egy kis előkészületet és odafigyelést igényel, de gyorsan rutinná váló szokásokat alakíthatunk ki általuk. A pozitív változást igen gyorsan észre is fogod venni csökkenő számláidon és a bevásárlás végösszegén is.

Nem csak a ház tája körül tudunk spórolni, hanem fizetés során is lehetünk körültekintőbbek:1. Rakd el a visszajárót! Eleinte talán kissé kényelmetlen lehet, ha már évek óta a kasszában hagytad az 5-10-20 forintosokat, de az anyagiakat tekintve sokkal kifizetődőbb, ha a visszajárót inkább egy saját malacperselybe gyűjtöd, amelyet az év végén kiürítesz. Meg fogsz lepődni, hogy milyen csinos kis összeg tud összegyűlni a kósza forintokból.

spórolási tippek

2. Ne mentsd el a bankkártya adataidat (bármennyire is kényelmes), hogy elkerüld az online térben is elkerüld impulzusvásárlást. illetve kétes oldalakon egyáltalán ne fizess bankkártyával, ugyanis könnyen adathalászok, internetes csalók áldozatául eshetsz.

3. Mondd le a felesleges előfizetéseket még ha csak pár száz vagy ezer forintról is van szó, ugyanis egy év alatt szemmel látható összeget lehet ezzel megtakarítani.

4. Keress olcsóbb szolgáltatókat! Ugyan egy kis kutatómunka szükséges hozzá, a lemondás és az új előfizetés igénylése kis macerával járhat, de összességében megéri a fáradalmat, hiszen több pénz marad a pénztárcában.

Ha Te is hasznosnak találtad a fent említett otthoni spórolási tippeket, oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is csökkenteni tudják költségeiket!