BME-s diákok építik Magyarország első, 9 kilométeres magasságot elérő kutatórakétáját

A BME Aerospace Csapatával már lapunk is foglalkozott, ők azok a tehetséges fiatalok, akik a rakétasport magyarországi meghonosításán dolgoznak, és akik már több versenyen is bizonyítottak. A BME Aerospace Team az első és egyedüli magyar csapatként vesz részt októberben az egyetemi rakétafejlesztés legrangosabb európai versenyén, a European Rocketry Challenge 9000 méteres kategóriájában. A csapat célja, hogy Magyarországon elsőként érjék el kutatórakétájukkal a 9 kilométeres magasságot.

A BME Aerospace Team a Műegyetem rakétatechnikával, rakétafejlesztéssel foglalkozó csapata. Ebben a formájában 2021 szeptemberében került megalapításra, de múljunk jóval régebbre nyúlik vissza. Még középiskola alatt fogalmazódott meg Illyés András alapítóban, hogy érdemes lenne mélyrehatóbban foglalkozni a rakétákkal. A Műegyetemen egy motivált és tehetséges hallgatókból álló csapatot épített fel, akikkel közösen 2020 augusztusában megszervezték az első magyar CanSat versenyt, ami tulajdonképpen az ESA európai versenyének felkészülési versenye volt. A csapat által épített rakétákkal bocsájtották fel a középiskolások által tervezett és épített eszközöket.

Illyés Andrással készült nagyinterjúnkat itt olvashatjátok:

Az Aerospace Team tagjai szeretnének ezzel olyan közösségi lehetőségeket nyújtani a fiatal generációknak, ahol kreatív ötleteiket megvalósítva, együtt járulhatnak hozzá a hazai űrszakma fejlődéséhez és elismertségének növeléséhez. Hisznek abban is, hogy a csapatból olyan űrszakemberek kerülhetnek majd ki a hazai munkaerőpiacra, akik értékes tapasztalataikkal a magyarországi űrvállalatok munkáját erősíthetik. A 16 fős csapat (11 fő férfi, 5 fő nő) összetétele igen vegyes, hiszen a tagok között egyaránt szerepel villamosmérnök, mérnökinformatikus, jármű-, gépész- és mechatronikai mérnök, orvos, csillagász, geofizikus, közgazdász, jogász és grafikus.

A projekt során egy egyedi szuperszonikus szuborbitális (a hangsebességnél gyorsabban repülő, Föld körüli pályára nem kerülő) kutatórakéta készül. A rakéta 3 méter hosszú, szilárd hajtóanyagú lesz.

A csapattagok a megalakulástól a versenyig mintegy 15 ezer munkaórát töltenek a projekt megvalósításával. Augusztus közepéig a fejlesztés és a laboratóriumi tesztek zajlanak. Szeptember elejéig terepen tesztelik a rakétát, a szükséges engedélyek megléte és óvintézkedések betartása mellett. Szeptemberben sajtónyilvános eseményre készülnek hazánk első 9000 méteres magasságot elérő rakétafelbocsátásáról. – Olvasható az NMHH közleményében.

Idén októberben a Portugál Űrügynökség European Rocketry Challenge versenyének 9 kilométeres kategóriájában képviseli Magyarországot és a Műegyetemet a BME Aerospace. A verseny kiváló lehetőség arra, hogy a magyar űrszektor névjegyét a rakétatechnika területén nemzetközi színtéren is letegyék az asztalra.