5 érdekesség a lódarazsakról, amiket nem tudtál

Minél inkább ismerjük a körülöttünk zümmögő veszélyes rovarokat, annál nagyobb az esélye, hogy békésen éljünk együtt velük. A lódarázs már csak méreténél fogva is könnyen riadalmat kelt, joggal. Csípése fájdalmas, az arra allergiásoknak pedig komoly gondokat is okozhat. Megfelelő viselkedéssel azonban elkerülhető a csípése. Nézzünk most 5 érdekességet velük kapcsolatban! 

Egy lódarázs kolónia 200-400 egyedből is állhat

A kívülről nem túl nagynak látszó fészkek hihetetlen sok darazsat rejthetnek, ezért sem érdemes közeledni feléjük. Annál is inkább, mert erősen védelmezik az otthonukat, ha veszélyben érzik magukat. A királynő kezdi el lerakni a tojásokat, amikből szépen lassan felépül a darázskolónia. Dolgozók és ifjú királynők kapnak helyet benne. Az első tojásokat ő táplálja, ám a dolgozók kifejlődésével átadja ezt a szerepet nekik. A dolgozók egyébként terméketlen nőstények. Rajtuk kívül vannak még hímek is, akik majd más fészkek fiatal királynőit termékenyítik meg, ha eljön az ideje.

Az idő előrehaladtával egyre nagyobb lesz a kolónia, ezért nagyon fontos, hogy ha arra gyanakszunk, valahol a kertben vagy a ház körül fészek van, mihamarabb cselekedjünk és forduljunk szakemberhez. Értelemszerűen egy 200 fős kolóniát könnyebb kiirtani, mint egy 400 főst. 

Még este is aktívak

Ha azt hitted, hogy lódarazsak lévén legalább este nyugton vannak, akkor tévedtél. Az igaz, hogy estére visszarepülnek a fészekbe, de a fény sajnos vonzza őket. Megvan az az élmény, hogy egy kellemes nyáresti tornácos borozgatás során valami nagy rovar koppan egyet a kerti lámpán? Nos, az könnyen lódarázs is lehet.

Nemcsak a kültéri lámpák, hanem a beltériek is vonzzák őket, olyannyira, hogy ha a szúnyoghálón van egy kis rés, akkor azon keresztül simán berepülnek a szobába.  A nyugodt estéhez tehát jó szolgálatot tesz egy szúnyogháló. Tavasztól őszig egyébként nappal sem árt.

A dolgozókkal találkozhatunk legtöbbször, hiszen az ő feladatuk a fészek folyamatos bővítése és a táplálékszerzés. A királnyők csak élvezik a fészek nyújtotta biztonságot és a folyamatosan érkező táplálékot.

Csak a királynő telel át

Szerencsére Magyarországon van egy évszakunk, amikor darázsmentesen élhetünk, ez pedig a tél. Ősszel az utolsó dolgozó is elpusztul, a fiatal megtermékenyített királynők pedig helyet keresnek maguknak ahhoz, hogy hibernációban vészeljék át a telet. A rejtekhely lehet a talajban vagy fák kérge alatt.

A királynő természetesen nagyobb is, mint a dolgozók vagy a hímek, 3,5 cm-re is megnőhet. Tavasszal ébred fel a királynő, amikor a hőmérséklet elkezd emelkedni. Ekkor keres helyet a fészeknek. Az addig elraktározott spermát használja fel a tojások lerakására.

A lehető legjobban elrejtik a fészküket

A lódarazsak fészke lehet fákon vagy odúkban, de sajnos az emberek közelébe is szívesen jönnek. Padlások, ereszek, ritkán használt kis kerti faházak is ideális helyek a számukra. Az a lényeg, hogy száraz és meleg legyen a leendő fészek helye, tehát az esőtől és a tűző naptól is védve legyen.

A fészek egy papírhoz hasonló anyagból készül, amit a dolgozók megrágott fás részekből és a nyálukból állítanak elő. Egy kosárlabda méretű fészket is képesek megépíteni, ha a kolónia már akkorára nőtt.

A tető alatt is szívesen építkeznek, ami jócskán megnehezíti a hozzáférést. A lódarazsak fészkének eltávolításával amúgy sem jó ötlet egyedül próbálkozni, mert ha a királynő életben marad, akkor kárba veszett a munkánk, elkezdi majd a kolónia újraépítését. Szakemberek a megfelelő módon és a leghatékonyabb anyagokkal fogják kezelésbe venni a számunkra kényelmetlen helyen lévő darázsfészket.

Majdnem mindent megesznek

A darazsak mindenevők. Igaz ez a lódarazsakra is, akik ráadásul kisebb darazsakat, legyeket, sajnos a méheket és más rovarokat is rátettek az étlapjukra. Gondoljunk csak a nagy riadalmat keltő ázsiai lódarázsra, ami szisztematikusan gyilkolja szegény méheket, akár egész családokat. Ezeket a kisebb rovarokat megrágva adják oda a lárváknak, amik cserébe egy édes, cukros nedvet termelnek. A dolgozók azzal táplálkoznak.

A gyümölcsök, édes nedvek is kedvelt táplálékaik, ezért a kertben körültekintően fogyasszuk ezeket. Hatékony védekezés lehet ellenük, ha a tornác egy részét baldachinnal vagy szúnyoghálóval lefedjük, és oda helyezzük el a kerti étkezőasztalt. Így nyugodtan élvezhetjük a szabadtéri étkezést.

Mivel az édes folyadékok a darazsak gyengéi, ezt fel is használhatjuk ellenük. Egyes házi darázscsapdák úgy működnek, hogy a sörrel vagy szörppel megtöltött műanyag flakonok magukhoz vonzzák a darazsakat, akik beszállnak a palackba, kirepülni viszont már nem tudnak. Ezeket utána ki lehet üríteni, ám mindig óvatosan kell ezt végezni, hiszen lehetnek benne még éppen élő darazsak is. Érdemes estefelé foglalatoskodni ezzel.