5 dolog, ami vonzza a darazsakat

A darazsak jönnek ha kell, ha nem. Bizonyos mértékben hasznosak tudnak lenni a kertben rossz hírük ellenére. Sok kártevőt össze tudnak szedni a növényeinkről. Ennek ellenére egy darázsfészekkel nem biztos hogy osztozni szeretnénk a kertben. Az alábbiakban összeszedtünk 5 dolgot, ami kifejezetten vonzza a darazsakat. Mindnél tippeket is adunk arra nézve, hogyan lehet megakadályozni, hogy darázsmágnesek legyenek.

Víz minden formában és mennyiségben

A rovarok inni is szoktak, ezt talán senki számára nem meglepő állítás. A víz egyre fontosabb számukra is, hiszen a melegedő és aszályos nyarak kiszáradó patakokat és tavakat eredményeznek. Olyan helyre fognak vándorolni, ahol találnak vizet. Ez pedig a kertünket is jelentheti.

Ha locsolunk, akkor a csöpögő csap, a kerti slag vagy a környékükön megmaradó kis tócsák kiváló célpontok a darazsak számára. Lehetőleg figyeljünk rá, hogy ne nagyon legyen pangó vizek a csap körül. A locsolást érdemes nem a déli melegben végezni, hanem reggel vagy estefelé. Ezekben az idősávokban a darazsak is kevésbé aktívak, nem fognak ott alkalmatlankodni körülöttünk.

A különböző locsolókannákban, vödrökben, üres virágcserpben is megállhat a víz, ezeket is nézzük végig időről időre. Ha kis tavunk is van a kertben, akkor azzal számolnunk kell, hogy rovarok fognak megjelenni körülötte, azonban nagy valószínűséggel őket a madarak is követni fogják.

Egyes növények kifejezetten vonzzák őket

Vannak olyan dísznövények, fűszernövények, zöldségek, amik ültetésével igazi kánaánt varázsolunk a darazsak számára. Ilyen például az üröm, a sárgarépa vagy a borostyán. Ha ezek közül valamelyiket mégis szeretnénk a kertbe, akkor lehetőleg a terasztól vagy tornáctól messzebb ültessük. A kertnek olyan részére tervezzük, ami megfelelő távolságban van az általunk inkább használt területektől.

Az ánizs, a bazsalikom, a menta, kömény, koriander hasznos rovarokat vonzanak, ezért a fűszerkertben mindenképp helyük van.

Jó hír, hogy a sok ablakban és teraszon megtalálható muskátli taszítja a darazsakat, ezért ezzel a növénnyel nyugodtan körbe lehet venni a kedvenc kiülős helyeinket.

Édes üdítők

A cukros, édes üdítők amellett, hogy az egészségünkre is károsak, még a darazsak is megvesznek érte. Nem véletlenül használunk édes folyadékokat a házi darázscsapdákban. Kerti sütögetés alkalmával tehát nem túl jó ötlet kitenni az asztal közepére az édes limonádét.

A kinti étkezést nagyban megkönnyítheti és darázsmentessé teheti egy baldachin vagy szúnyogháló. Ezeket már állvánnyal együtt is lehet kapni, így az sem probléma, ha a kerti asztal a füvön vagy a kert közepén van.

Húsok minden formájukban, bármilyen módon készítve

Ha azt hittük, hogy a kerti partyk idején csak az édes dolgok vannak veszélyben, akkor tévedtünk. A darazsak örömmel szállnak rá a húsokra is, nyersre és sültre egyaránt. Lévén mindenevők a dögöket is meg szokták látogatni. Könnyű elképzelni, hogy milyen kórokozókat hordozhatnak a lábukon, ezért gondoskodjunk mindig a húsok letakarásáról is. Megfelelő erre bármilyen fedeles edény.

Sütés közben szerencsére védve vagyunk, mert a füstöt nem szeretik a darazsak, a forró grillre nem fognak rászállni, de a nyársakra sem.

A húsokhoz tartoznak a különböző felvágottak, szalámik is. Egy egyszerű esti vacsora is rendkívül sok illatos ételt vonultat fel a darazsak szemszögéből is.

Állateledel

A kutya vagy a macska táljában ott hagyott ételmaradék és állateledel is kiváló táplálék a darazsaknak. Érdemes tehát annyi ételt kitenni a jószágoknak, amennyit el is fogyasztanak. A boltokban kapható állateleségek illatosak és csupa olyan anyaggal vannak tele, amik a darazsak számára sem megvetendők.

Beltéren tartott állat esetén annyiból egyszerűbb a dolog, hogy ott csak megfelelő minőségű szúnyoghálókra van szükség, viszont a hangyák hamarabb találják meg a földre rakott ételt. Tartsuk tisztán az etetőtálakat és a környéküket.

Amikor a fentiek már nem segítenek…

Ha a fenti öt pontra megpróbálunk figyelni, akkor sikerrel tarthatjuk távol a darazsakat a kertünktől, ha nem is teljesen, de azt megelőzhetjük, hogy tömegesen jelenjenek meg. Nagyon fontos, hogy egy-egy határozott mozdulattal hessentsük el a közelünkben repülő darazsat. Az ideges csapkodás csak felbosszantja őket.

Minden igyekezetünk ellenére előfordulhatnak darázsfészkek a házunk körül. Az esetleg már kialakult fészkek eltávolítását, a darázsirtást mindenképp bízzuk szakemberre, hiszen ezek legtöbbször olyan helyeken vannak, ahova mi nehezen érünk el.

A darazsak csípése veszélyes lehet, főleg ha egyszerre több csípés ér minket. Arról nem is beszélve, hogy vannak, akik allergiásak a csípésre. Kicsik esetében még nagyobb a veszély, hiszen ők kevésbé figyelnek rá, hova lépnek, mihez érnek hozzá. Minél kisebb egy fészek, annál könnyebb eltávolítani, ezért folyamatosan monitorozzuk a kertet, padlást, ereszek alját, védett zugokat.

Kép forrása: pexels.com