Ingyen letölthető könyvek: így építs digitális könyvtárat

Ingyen letölthető könyvek

Az vitathatatlan, hogy Gutenberg óta a hagyományos könyveknek megvan a maguk varázsa. Sokan az olvasás örömét a tapintható, szagolható élménnyel társítják, és órákra is képesek belefeledkezni az olvasásba. Mások pedig a digitalizáció és a technológia hívei. De a jó hír az, hogy az olvasás és a számítástechnika már kéz a kézben jár. Cikkünkben összefoglaltuk, hogy mik azok az e-könyvek, és hogyan szerezhetők be, akár ingyenesen is, legális forrásból.

Mi az az e-könyv?

Kezdésként nem árthat, ha tisztázzuk, mi is az az e-könyv.

Az e-könyv (angolul ebook) nem más, mint egy elektronikus formátumú könyv, a hagyományos nyomtatott könyvek digitalizált változatai. Az e-könyvek a szó szoros értelmében kifejezetten valamilyen e-book olvasóra készülnek, de természetesen egy kalap alá sorolhatjuk az online olvasható verziókat, illetve a digitalizált PDF-eket is. A legnépszerűbb e-book olvasó eszköz az Amazon Kindle.

Az e-book olvasónak számtalan jó tulajdonsága van. A legfontosabb talán az, hogy a természetes papírhoz hasonló kijelzője van, ami lényegében nem világít, így nem fárasztja a szemet olvasás közben.

Az e-könyvek és az e-book olvasók előnyei nem elhanyagolhatók. Tekintsük át ezeket.

  • Helytakarékosság és hordozhatóság: a fájlok nagyon kis helyet foglalnak el. Egy-egy eszközre az összes kedvenc könyvünk gond nélkül ráfér. Ezzel szemben egy hagyományos könyvespolcot nem lehet a végtelenségig terhelni. Ha pedig nyaralni indulnál, akkor sem kell több könyvet bepakolnod, mert az ebookodon sok könyvet magaddal vihetsz.
  • Ingyenes, de mindenképp olcsóbb: A cikkben kifejezetten ingyenes könyvek után fogunk kutatni, de az is elmondható, hogy a fizetős verziók is rendszerint olcsóbbak, mint nyomtatott társaik. Ez érthető, hiszen nincs anyag, nyomtatási és logisztikai költség sem az előállításuk során.
  • Azonnali olvasás: Az e-könyvek letöltésekor vagy megvásárlásakor azonnal kezdhetjük is az olvasást. Nem kell könyvesboltba rohannunk, ha megjelenik kedvenc írónk legújabb kötete.
  • Üzemidő: az e-bookok akkumulátora rendkívül sokáig tartja a szuflát, ezért csak ritkán szorulnak töltésre.

A hátrányokról is ejtsünk néhány gondolatot.

  • Igazán kockának kell lenni ahhoz, hogy a digitális fájlokban gyönyört lássunk. A hagyományos könyvek hangulatával nehezen tudnak az elektromosak társaik versenyezni.
  • Az esetlegesen megvásárolt könyveket nem igazán fogjuk tudni továbbadni vagy az olvasást követően eladni.

E-könyvek letöltése

Magyar könyvek letöltése ingyen

Magyar Elektronikus könyvtár (MEK): magyar nyelven a MEK a non plus ultra. Az oldal megjelenése első ránézésre nem a legmodernebb, de az adatbázisa mindenért kárpótol, ugyanis itt érhető el a legtöbb magyar nyelvű könyv. A könyvek között részletesen kereshetünk, többfajta fájlformátumot is támogat, sőt online is olvasható.

http://mek.oszk.hu/index.phtml

Digitális Irodalmi Akadémia (DIA): a DIA a legújabb kori és kortárs magyar irodalom kiemelkedő alkotásait igyekszik közvetíteni. Tehát míg a MEK gyűjteménye jellemzően már elhunyt szerzők műveit kínálja, ha kortárs irodalmat keresünk, akkor elsősorban a DIA-hoz kell fordulnunk.

https://pim.hu/hu/dia

Digitális Tankönyvtár (DTK): a DTK célja, hogy hiánypótló és színvonalas szakkönyvek, tankönyvek, jegyzetek közzétételével támogassa a felsőoktatásban résztvevők tanulmányait, tudományos munkáját.

https://dtk.tankonyvtar.hu/

Arcanum Kézikönyvtár: az Arcanum már az internet elterjedése előtt is tevékenykedett a digitalizációban, és CD-ken, DVD-ken adott ki digitalizált műveket. Ezek az adathordozók mára elavultak, ezért a legértékesebb CD és DVD kiadványaikat ingyenesen elérhetővé tették az interneten. A tartalmakat öt kategóriába sorolják: szépirodalom, lexikonok, helységnévtárak, Biblia, illetve a “Fontos alapművek”.

https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/

Letöltés külföldi forrásokból

Az eddig bemutatott weboldalakon leginkább magyar könyveket lehet letölteni ingyen, viszont külföldi kitekintéssel is készültünk.

Gutenberg Project: a Gutenberg Project lényegében a nemzetközi, főként angol nyelvű MEK, ahol több mint 60 ezer ingyenes e-book érhető el. Az oldalt böngészve azonban néhány magyar nyelvű könyvet is fellelhetünk.

https://www.gutenberg.org/

Audible: az Audible az Amazon következő nagy húzása, ami a könyvpiacot illeti. Sokak szerint a hangoskönyvek a következő szintje a könyvélménynek. Ezt biztosítja az Audible egy előfizetéses konstrukcióban. Akárcsak a streamingszolgáltatások esetében, itt is ingyenes próbaidőszakkal próbálnak becsábítani. A hátránya, hogy szinte csak angol nyelvű hangoskönyvek vannak, a magyar nyelvű hangoskönyvekért a MEK oldalát érdemes böngészgetni.

https://www.audible.com/

Marketing tanácsadó