Élni és írni felolvasóest

Élni és írni címmel tart felolvasóestet Ocsovai Ferenc költő májusban két Budapest környéki helyszínen is, amelyeken döntően a szerző Huszonkét év zarándoklat (2019) és Szalamandravér (2021) című legutóbbi két kötetéből fog elhangzani egy válogatás.  Május 19-én 16-tól 18 óráig az érdi Szepes Gyula Művelődési Központban, május 25-én 17-től 19 óráig pedig a gyáli Arany János Közösségi Ház könyvtárában lehet találkozni majd a szerzővel.

A két rendezvény programja csak részben fedi egymást: Gyálon Dylan D. Tides író, költő és Fekete Mária lesznek a szerző segítségére a felolvasásban és moderálásban, Érden pedig Pastyik Petra és az IRKA kulturálsi folyóirat és irodalmi klub tagjai. Utóbbi programon zenei blokk is helyet kap majd, illetve néhány rövidebb terjedelmű, online írás is el fog hangzani – emiatt mindkét felolvasóest más-más versekkel, tematikával és koncepcióval várja az érdeklődőket.

A költő összesen négy verseskötetet adott ki mostanáig, emellett számos prózai alkotást és művészeti, valamint kulturális témájú cikket publikált már különböző internetes portálokon, az irodalom mellett pedig a zenével is aktívan foglalkozik.

Mitológia témájú ismeretterjesztő könyve várhatóan idén ősszel fog nyomtatásban megjelenni. Utolsó, spanyolországi útjáról a közelmúltban tért haza, azóta több hasonló felolvasásra is sor került már a fővárosban és néhány vidéki helyszínen. A tervek szerint a felolvasás után könyvvásárlásra és dedikálásra is lehetőség lesz majd a helyszínen.

Ahogyan azt a Huszonkét év zarándoklat cím is kifejezi, az emberi élet talán nem más, mint egy vándorlás, egy szüntelen áramlás a maga ellenőrzőpontjaival, óvatos és meggondolatlan stratégiáival, pihenőhelyeivel és akadályaival, nyomainkat pedig talán magával sodorja a dagály és a szélvész, talán megkíméli, de bárhogyan is alakul végül: nem szabad vakon és erőszakosan rohannunk a számunkra még ismeretlen végkifejlet felé.

A művek tartalmilag ezúttal is széles skálán mozognak, és a lélektani szélrózsa minden irányába kilengenek valamennyire: némelyek közülük állandóan kísértettek és kikívánkoztak belőlem, mások spontán, vulkánok módjára törtek ki az elmémből, amíg egyesek megkönnyebbülést, mások még nagyobb zűrzavart okoztak a lelkemben, így minden eddiginél jobban tekintek erre a gyűjteményre egyfajta pszichológiai dokumentációként, és amolyan terápiás, mégis színes, lüktető és átélhető, átérezhető naplóként.

(A Huszonkét év zarándoklat fülszövege)

Ahogyan az előző kötet naplóként mutatta be a lírai én különböző aspektusait, úgy a Szalamandravér is felfogható képisége miatt egy irodalmi galériaként, szemelvényei egy filmszalag kockáiként, de értelmezhetjük személyes kézikönyvként és pszichológiai koordináta-rendszerként is, amelynek tengelyei mentén tetszés szerint barangolva mindannyian akadhatunk ismerős, szerethető, tanácsokat adó vagy tanácsokra váró gondolatokra.

(A Szalamandravér fülszövege)

Az érdi esemény Facebook-linkje:

https://fb.me/e/2MTQKgpYL

A gyáli esemény Facebook-linkje:

https://fb.me/e/43g80W1qq

Ocsovai Ferenc szerzői oldala:

https://www.facebook.com/ocsovaiferenc

Bővebb ismertető a két kötetről a Szövet irodalmi portálján:

A szerző saját prezentációja a verseskötetekről a YouTube-on: