A világ 10 legjobb filmje sokmillió ember véleménye alapján

Íme a legjobb filmek

Bemutatjuk a tíz legjobbnak kikiáltott filmet, és megpróbálunk egy kis betekintést nyújtani abba, hogy miért lettek ezek az alkotások különlegesek, miért ejtették ámulatba a nézőket világszerte. Legyenek azok klasszikusok vagy modernebb darabok, minden egyes film valami egyedülállót kínál az audiovizuális élmények világában.

Ha nincs mit nézned a hétvégén, az alábbi listából bátran válogathatsz.

De mielőtt elkezdjük, néhány fontos infó a filmek kiválasztásáról.

A kiválasztásról

Nem saját véleményünk, és nem is egy szűk szakértői csoport véleményét fogjuk bemutatni, hanem sokmillió emberéét, akik szeretik és értékelik a filmeket. Mindehhez az IMDb top 250-es filmlistáját vettük alapul.

Az IMDb a nyers adatok átlaga helyett súlyozott szavazatátlagokat tesz közzé, tehát nem minden szavazatnak van egyforma hatása (vagyis súlya) a végső értékelésre. Csak a rendszeres IMDb-szavazók szavazatait veszik figyelembe az IMDb 250 legjobb filmje listájának létrehozásakor. A lista megbízhatóságának érdekében nem hozzák nyilvánosságra azokat a pontos ismérveket, amelyek alapján a végső sorrend kialakul.

Tehát ezért lehet, hogy magasabb értékeléssel vagy sokkal több szavazattal rendelkező filmek nem kerülnek be a listába – vagy nem az elsőre logikus sorrendben vannak feltüntetve.

A top 10 film

#10 A Jó, a Rossz és a Csúf (Il buono, il brutto, il cattivo)

 • Bemutatás éve: 1966
 • Játékidő: 2 óra 41 perc
 • IMDb értékelés: 8,8/10 – 775 ezer felhasználó értékelése alapján

Az A Jó, a Rossz és a Csúf egy legendás olasz western film, egy filmes remekmű – és egyben minden idők legszórakoztatóbb westernje. A történetben három férfi: egy jó, egy rossz és egy csúf, egy kincset keres, pontosabban a Konföderáció aranyát, amelyet az amerikai polgárháború alatt ástak el. A film tele van izgalmakkal, humorral és lenyűgöző tájképekkel, miközben az emberi természet és a túlélés kérdéseivel is foglalkozik.

#9 A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége (The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring)

 • Bemutatás éve: 2001
 • Játékidő: 2 óra 58 perc
 • IMDb értékelés: 8,8/10 – 1,9 millió felhasználó értékelése alapján

A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége egy epikus fantasy film, amely J.R.R. Tolkien azonos című regényének az adaptációja. A történet középpontjában a kis szelíd hobbit, Frodó áll, akit a sors váratlanul kiválaszt arra, hogy elinduljon egy veszélyes küldetésre. A célja az, hogy elpusztítsa a gonosz Sauron Gyűrűjét, amely hatalmat és romlást hozhat az egész Középföldre. Frodó és társai, a Szövetség, együttműködve indulnak neki a veszélyekkel teli tájaknak, szembeszállva szörnyű lényekkel és megpróbáltatásokkal.

#8 Ponyvaregény (Pulp Fiction)

 • Bemutatás éve: 1994
 • Játékidő: 2 óra 34 perc
 • IMDb értékelés: 8,9/10 – 2,1 millió felhasználó értékelése alapján

A Ponyvaregény Quentin Tarantino kultikus bűnügyi filmje, amely több szálon futó történeteket fon össze Los Angeles alvilágának életéből. A film jelenetei nem lineárisan követik egymást. Az alkotás a film-noir stílus jegyeit viseli magán, és az erőszakos és humoros jelenetek váltakozásával brillírozik. Tele van Tarantinora jellegzetes párbeszédekkel és váratlan fordulatokkal, miközben a bűnözés, az árulás és a bosszú motívumait feszegeti.

#7 A Gyűrűk Ura: A király visszatér (The Lord of the Rings: The Return of the King)

 • Bemutatás éve: 2003
 • Játékidő: 3 óra 21 perc
 • IMDb értékelés: 9,0/10 – 1,9 millió felhasználó értékelése alapján

Az A Gyűrűk Ura: A király visszatér a hatalmas fantasy-saga utolsó része, amelyben a Középföldét fenyegető gonosz erőkkel való végső összecsapásra kerül sor. A filmből kiderül, hogy a nagy küldetés sikerrel jár-e, azaz, hogy sikerül-e véglegesen elpusztítaniuk Sauron Gyűrűjét. A háború végső csatájában a karakterek szembeszállnak az ellenséggel, miközben együttműködnek más szövetséges erőkkel, hogy megmenthessék a Középfölde jövőjét. Ez az epikus befejezés tele van izgalmas csatákkal, hősies áldozatokkal és az emberi kitartással, amelyek végül eldöntik a Középföldéért folytatott harcot.

#6 Schindler listája (Schindler’s List)

 • Bemutatás éve: 1993
 • Játékidő: 3 óra 15 perc
 • IMDb értékelés: 9,0/10 – 1,4 millió felhasználó értékelése alapján

A Schindler listája egy megrázó történelmi dráma, amely igaz történeten alapul. A film középpontjában Oskar Schindler áll, a német üzletember, aki a második világháború idején megmentette több mint ezer zsidó életét a náci megszállás alatt. Schindler listát vezetett azokról a zsidó munkásokról, akiket gyárának alkalmazottaként regisztrált, ezzel mentve meg őket a haláltáborok sorsától. A film elénk tárja az emberiesség és az áldozathozatal erejét a legsötétebb időkben, miközben rávilágít a holokauszt borzalmainak mélységére és az emberi méltóság védelmének fontosságára.

#5 Tizenkét dühös ember (12 Angry Men)

 • Bemutatás éve: 1957
 • Játékidő: 1 óra 36 perc
 • IMDb értékelés: 9,0/10 – 810 ezer felhasználó értékelése alapján

A Tizenkét dühös ember egy dráma, amely egy bírósági tárgyalás utolsó fázisába enged betekintést a nézőknek. A 12 esküdt egy fiatal férfi sorsáról dönt: a vádlott gyilkosság vádjával áll a bíróság előtt. A film fókuszában az esküdtek különböző előítéletei és meggyőződései kerülnek felszínre. Ahogy a történet halad előre, a karakterek kétségeket vetnek fel, vitatkoznak és elgondolkodnak a bizonyítékok hitelességén. Ez a film mélyen vizsgálja az igazság fogalmát és az ember belső konfliktusait, miközben felveti a társadalmi igazságszolgáltatás kérdéseit.

#4 A keresztapa II (The Godfather Part II)

 • Bemutatás éve: 1974
 • Játékidő: 3 óra 32 perc
 • IMDb értékelés: 9,0/10 – 1,3 millió felhasználó értékelése alapján

A keresztapa II. felvonásában egy kivételes gengszterdrámát láthatunk, amely két párhuzamos történetszálat ölel fel. Az egyik szálon figyelemmel követhetjük a fiatal Vito Corleone életét és azt, ahogy felépíti bűnszervezetét a 20. század elején. A másik szálon pedig Michael Corleone, Vito fia kerül a fókuszba. A film lenyűgözően bemutatja Michael átalakulását és tragikus sorsát, amint a családi birodalom élére kerül. Ahogy az események folyamatosan kibontakoznak, egy bonyolult és lenyűgöző karakterfejlődés tárul elénk, ami megkérdőjelezi a morális határokat és rávilágít az emberi természet változékonyságára. A film visszatekintéseket és összefonódó történetszálakat használva festi le a Corleone család sorsát, a hatalom és erőszak világában játszódó tragikus drámát.

#3 A sötét lovag (The Dark Knight)

 • Bemutatás éve: 2008
 • Játékidő: 2 óra 32 perc
 • IMDb értékelés: 9,0/10 – 2,7 millió felhasználó értékelése alapján

Az A sötét lovag egy lenyűgöző (szuper)hősfilm, amelyben Gotham City lakossága a bűnügyek sötét és korrupt világával szembesül. Batman, a város védője, sötét lovagja mindent megtesz, hogy szembenézzen legveszélyesebb nemezisével, az őrült és zseniális Jokerrel. A film középpontjában a Batman és Joker közötti kíméletlen csata áll, amely megkérdőjelezi a hős és a gonosz határait. A történet tökéletesen kombinálja az izgalmas akciójeleneteket, a mély karakterfejlődést és a filozófiai dilemmákat. A film a káoszból kivezető utat keresi.

#2 A keresztapa (The Godfather)

 • Bemutatás éve: 1972
 • Játékidő: 2 óra 55 perc
 • IMDb értékelés: 9,2/10 – 1,9 millió felhasználó értékelése alapján

A keresztapa a kultikus maffiatrilógia első része, amely bemutatja a Corleone család történetét. A film középpontjában Vito Corleone, a családfő áll, aki a New York-i alvilág ura. A történet a családi dinasztiában rejlő hatalomharcról, az árulásokról és a megtorlásról szól, beleértve a riválisok közötti harcokat is. A filmben megismerhetjük Vito fiát, Michael Corleone-t, és láthatjuk hogyan változik át az ártatlan fiúból a hidegvérű maffiavezérré.

#1 A remény rabjai (The Shawshank Redemption)

 • Bemutatás éve: 1994
 • Játékidő: 2 óra 22 perc
 • IMDb értékelés: 9,3/10 – 2,7 millió felhasználó értékelése alapján

A remény rabjai egy megrázó dráma, ami egy börtönéletet dolgoz fel. A történet középpontjában Andy Dufresne áll, akit váratlanul életfogytiglanra ítéltek egy gyilkosság miatt, amit nem követett el. A film az ő harcát és túlélését követi a kegyetlen börtönbéli körülmények között, miközben barátságot köt Reddel, a tapasztalt rabtárssal. Az erőteljes karakterfejlődés, az emberi méltóság és az eltökélt kitartás motívumai végigkísérik a filmet, ahogy Andy reménykedik és a szabadságot keres a bezártságban. Egy emlékezetes és inspiráló történet a második esélyekről és az emberi akarat hatalmáról.

Összegezve

A top 10-es listáról épphogy lecsúszott a Forrest Gump, a Harcosok klubja, az A Gyűrűk Ura: A két torony, az Eredet vagy épp az A Birodalom visszavág című remekek.

Ha a teljes imdb listára kíváncsi vagy, akkor itt folytasd: https://www.imdb.com/chart/top/

Összegezve, talán senkit sem hagy hidegen az a gondolat, hogy több millió ember véleményét alapul véve kiderülhet, melyek a valóban legjobbnak tartott filmek. Tény, hogy mindenki ízlése más, de az IMDb által biztosított adatok mindenképpen egy figyelemre méltó iránymutatást nyújthatnak.

És szerinted melyik filmnek kellene mindenképp bekerülni a legjobb filmek listájába?