Ország tortája 2022: íme a győztesek

Magyarország tortája 2022
Forrás: Magyar Cukrász Ipartestület (cukraszat.net)

2022-ben is megrendezésre került a Magyarország tortája verseny. A győzteseket kihirdették, mutatjuk az eredményeket és a tortakülönlegességeket!

A Magyar Cukrász Ipartestület idén 16. alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” versenyt az augusztus 20-i nemzeti, államalapító Szent István ünnepe, azaz Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. 2022-ben 28 tortakülönlegességet neveztek a versenybe.

A versenykiírásban újdonságként az is szerepelt, hogy a versenymunkák, minimum 40%-ban tartalmazzanak felverteket, vagy egyéb tésztarétegeket annak érdekében, hogy a magyar cukrászat tradíciói jobban érvényesüljenek a tortákban.

Az ország tortája 2022-ben: a Huncut Szilva Herceg

A győztes a “Huncut Szilva Herceg” fantázianevet kapta. Karikó Orsolyát (Vanília & Gelarto Kézműves Cukrászat, Nagykőrös) ötletének megszületésekor a kiváló egri vörösbor és kedvelt magyar gyümölcsünk, a szilva ízének harmonikus párosítása ihlette meg.

Magyarország tortája 2022
Forrás: Magyar Cukrász Ipartestület (cukraszat.net)

A torta alapja egy lisztmentes, mogyorós dacquoise felvert karamellizált csokoládés fahéj ropogóssal, melyet lágyan rétegez egy üde, könnyed és zamatos, pikánsan fűszerezett szilvás csokoládé mousse, megbolondítva az egri borvidék kiváló családi pincészete által megalkotott classic vörösbor hangulatával, valamint a szintén vörösboros erdei áfonya-szilva zselé. A torta koronája a frissen szedett szilva ízét idéző gyümölcsös áthúzó.

Az ország cukormentes tortája 2022-ben: a Nagyi kedvence

Az idei győztes a “Nagyi kedvence” fantázianevet kapta, melyet a szegedi Virág Cukrászda és Kávéház cukrászmestere, Gyuris László készített.

Magyarország cukormentes tortája 2022
Forrás: Magyar Cukrász Ipartestület (cukraszat.net)

Az elegáns küllemű, hozzáadott cukor nélküli tortában az üde, kellemesen savanykás málnavelő, a fehércsokoládés pisztácia ropogós, valamint a könnyű mascarpone mousse harmonikus ízvilágát némi hibiszkusz virág és csipkebogyó velő teszi teljessé. A piskóta mandula- és kókuszlisztből készült, így gabonalisztet sem tartalmaz.

Mikortól kóstolhatjuk meg a győzteseket?

A győztes tortákat 2022. augusztus 19-től lehet megkóstolni az ország számos cukrászdájában. Budapesten több mint 400 helyen lesz kapható. A Magyar Ízek Utcája rendezvény keretében a Várkert Bazár épületében is kínálni fogják.

A résztvevő cukrászdákról a https://www.cukraszat.net/ weboldalon lehet tájékozódni.

Gratulálunk a győzteseknek!