Magyar bor nyerte a „Best in Europe” díjat

A világ egyik legexkluzívabb borversenyén, a Golden Vines Awards 2022 alkalmon a magyar Szepsy pincészet nyerte a legjobb európai bortermelő kategóriát, míg idősebb Szepsy István a Golden Vines Hall of Fame díját is megkapta – számolt be a hírről az Agrárszektor. A díjakat a világ legjobb bortermelőinek ítélik oda, akikre a globális szakma vezető tagjai szavaznak, amelyet a Deloitte könyvvizsgáló vállalat is hitelesít.

Forrás: Sepszy Facebook oldala

Az idei díjátadót október 16-án tartották Firenzében, a díjakat pedig kilenc kategóriában osztották ki. A kelet-magyarországi Mádról származó Szepsy pincészet nyerte el a rangos 2022 legjobb európai bortermelője 2022 kategóriát. Ifjabb Szepsy István, a pincészet vezetője elmondta, hogy a díj több szempontból is különleges, hiszen a zsűriben a borász szakma globális elitje szerepel, ami világszerte jelentős nyilvánosságot biztosít a díjnak. Ráadásul Magyarországról, sőt a régióból még soha nem volt jelölt egyetlen kategóriában sem.

A firenzei díjátadón összesen 9 kategóriában osztottak díjakat:

  • 2022 legjobb európai bortermelője
  • 2022 legjobb amerikai bortermelője
  • 2022 legjobb bortermelője a világ többi részén
  • 2022 legjobb „fine wine” bortermelője
  • 2022 „rising star” (feltörekvő) bortermelője
  • 2022 legjobb innováció díja
  • 2022-es Fenntarthatósági Díj
  • 2022-es Golden Vines Hall of Fame-díj
  • 2022-es Golden Vines Honorary Award („tiszteletdíj”)
Forrás: Sepszy Facebook oldala

Az elmúlt napokban több mesterkurzust is tartottak vezető borászok a rendezvény ideje alatt, így ifjabb Szepsy István, a Szepsy Pincészet vezetője is szakmai előadást tartott a Palazzo Tornabuoni tükörtermében. Szepsy István a mesterkurzuson több dűlőben termett furmint bort is bemutatott.

A díjak odaítéléséhez 106 ország 943 vezető borszakértője végzett részletes felmérést. A szavazók között 56 Master of Wine, 32 Master Sommelier és 72 Advanced Sommelier volt.

Hasonlóan jelentős magyar siker legutoljára néhány hónappal ezelőtt, a világ egyik legtekintélyesebb borversenyeként számon tartott Decanter World Wine Awards-on született. A 19. alkalommal megrendezett DWWA a nemzetközi borvilág egyik legmagasabb presztízsű borversenye,

amelyen idén taroltak a magyar borászok, 4 platina-, 9 arany-, 57 ezüst- és 70 bronzéremmel végeztek.

A DWWA nemzetközi versenyre több, mint 18.244 tételt neveztek 54 országból, amelynek elbírálására közel 250 borszakértő gyűlt össze Londonban. „A zsűrízés nagyon szigorú, 100 pontot lehet elérni, de csak 95 pont felett adnak aranyérmet, míg platinadíjjal az aranyérmeket újrakóstolva jutalmazzák a legkiválóbb tételeket” – olvasható az MTI közleményében.

A magyar borok kiválóságát jelzi, hogy a Tokaji borokon túl egy-egy balatoni és egri tétel is szerepel a díjazottak között, a tradicionális magyar pezsgők pedig újabb két aranyéremmel lettek gazdagabbak.