A legismertebb régi magyar desszertek és sütemények

Magyar desszertek

Magyarország bővelkedik a hagyományos receptek alapján készült desszertekben, amiket nem csupán mi, hanem az országunkba látogató turisták is szívesen fogyasztanak. Ebben a cikkben bemutatunk 5 finom régi magyar süteményt, amik világhírnévnek örvendenek.

Gundel palacsinta

A Gundel palacsinta a magyar gasztronómia egyik legismertebb és legkedveltebb édessége. Alapját a hagyományos palacsinta adja, amelyet diós, mazsolás, rumos töltelékkel töltenek meg, majd forró kakaós-rumos mártással tálalnak.

  • A palacsinta tészta receptjét mindenki ismeri, hiszen csupán lisztet, tojást, szódavizet, tejet, egy kevés cukrot és egy csipet sót kell összekeverni.
  • Ami különlegessé teszi ezt a palacsinta fajtát, hogy a kisült tésztába diót, mazsolát és rumos tölteléket készítünk, illetve az, aki szereti, egy kis reszelt citromhéjjal is megbolondíthatja.
  • Tálaláskor a kakaós-rumos mártáshoz tojássárgáját, lisztet, tejet, kakaóport, étcsokoládét és egy kis rumot keverünk össze.

A “Márai-Gundel palacsinta” receptjét Márai Sándor felesége Matzner Ilona, azaz “Lola” alkotta meg. Gundel Károlynak, a Gundel étterem névadójának annyira ízlett ez a desszert, hogy felvette étlapjuk kínálatára „Márai palacsinta” néven. Azóta a desszert többféle változáson ment keresztül, a neve is Gundel palacsintára módosult, de még ma is rendkívül népszerű az étterem menüjén.

Somlói galuska

A Somlói galuska egy rendkívül krémes desszert, amelyhez több piskóta réteget készítenek, köztük egy sima, egy kakaós és egy diós piskótát.

  • A krémességét a vanília mártás adja, amelyhez tojássárgája, tej, liszt, cukor, tejszín és természetesen a vanília rúd szükséges. Aki inkább az egyszerűbb utat választaná, a bolti vaníliapuding is megfelel a célnak.
  • A tészta puhaságáért és ízességéért a cukorszirup felel. Az elkészült piskótafélék mindegyikét szirupba kell mártani, illetve az élvezetek fokozásáért rumot és reszelt citrom vagy narancshéjat is adhatunk a sziruphoz.
  • Az i-re a pontot a csokoládé öntet teszi fel, amelyhez vajat, lisztet, tejet, étcsokoládét, kakaóport, cukrot és egy kevés rumot használunk fel.

Dobos torta

A dobostorta megalkotója Dobos C. József cukrászmester volt, aki a 19. század végén készítette el a később róla elnevezett, és a mai napig imádott édességet. A torta megálmodójának célja az volt, hogy olyan tortát alkosson meg, amely a kor kissé elmaradott hűtési technikái mellett is hosszú ideig fogyasztható és élvezhető marad.

A torta alapját a sok egymásra helyezett piskóta és kakaó krémes rétegek adják, amelyet vastag karamell réteg koronáz meg. Mivel a dobos torta rendkívül édes, így sokszor még az édesszájúak is megelégszenek 1-1 szelettel belőle.

Eszterházy torta

Az Eszterházy torta a magyar konyhaművészet büszkesége, amelyet mi sem mutat meg jobban, minthogy már első ránézésre sem téveszthető össze egyetlen más desszerttel sem. Nevét azonban nem készítőjéről kapta hazánkban, hanem arról az Eszterházy hercegről, aki odáig volt ezért a finomságért. Az eredeti recept szerint a torta 5 diós felvert rétegből és krémrétegből áll, tetején a jellegzetes mintájú fehér és étcsoki bevonattal. Receptúrájának különlegessége, hogy tésztája tojássárgája nélkül készül.

Rákóczi túrós

A Rákóczi túrós az utolsó hagyományos desszert mai listánkon. Rákóczi János budapesti cukrász, mesterszakács volt a megalkotója az első Rákóczi túrós lepénynek. Ahogy a neve is sugallja, a túró dominál ebben a finomságban. Belül lágyan remegő sült tojáshab, édes-vajas ízvilág, a tetejét megkoronázó ropogósra sült tojáshab, és pont annyi sárgabarack lekvár, amennyi kell.

Ízelítőnkben bemutattunk 5 magyar klasszikus süteményt, de természetesen ötnél nem áll meg a lista. Ott van még például a Rigó Jancsi vagy a háziasabb sütemények közül a klasszikus puncs szelet, a zserbó, a krémes, a gesztenyepüré és a szilvásgombóc.

És neked melyik a kedvenced?