Kenyérlángos, langalló, töki pompos – egy igazi magyaros recept

Hozzávalók
  • 2 nagy tepsi elkészítéséhez:
  • 1 kg liszt
  • 1 ek só
  • 50 gr élesztő
  • 2 tk cukor
  • 2 dl langyos víz az élesztőhöz
  • 2-3 dl víz a tésztához
  • 5 dl tejföl
  • szalonna
  • kolbász
  • sajt (kecske, juh, gouda, edami – bármilyen)
  • bébispenót 1 doboz, vagy 4-5 marék
  • ricotta 250 gr
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • lilahagyma 2 db

Ugye, hogy neked is összefutott a nyál a szádban? A kedvenc elnevezésem a töki pompos, szóval engedjétek meg, hogy a recept alatt így hívjam ezt a csodálatos ételt.

A kapcsolatunk nagyon régen kezdődött. Nekem ez az étel maga a nyár. Ha csak rágondolok a piacok, vásárok, fesztiválok jutnak az eszembe. Nem kérdéses, hogy nosztalgiára mindig szükség van, ezért itthon is elő-elő bukkanó vendég ez az étel. Plusz pont, hogy vega feltéttel is legalább annyira finom, mint a hagyományos szalonnás megoldással.

A tészta elkészítése

2 dl langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd rászórjuk a 2 tk cukrot. Hagyjuk, hogy felfusson az élesztő, közben a sót és a lisztet egy tálba tesszük, összekeverjük, majd hozzáöntjük a felfutott élesztős vizünket és ráöntünk annyi vizet, amennyit felvesz a tészta, nagyjából 2-3 dl.

Eldolgozzuk az alapanyagokat, majd 1 órát lefedve pihenni hagyjuk a tésztát (lehetőleg meleg helyen).  Az edényt, amiben a tészta pihen kicsit ki szoktam olajozni, illetve a tészta tetejére is öntök egy kis olajat, hogy ne száradjon ki.

A feltét elkészítése

Amíg a tésztánk kel, a feltéteket felvágjuk. Itt igazából csak a képzelet szab határt. A tejfölbe előre beleszoktam tenni az apró darabokra vágott fokhagymát, pár csipet sót és egy ek olajat, hogy kicsit érjenek az ízek.  A vega langallóhoz a ricottát összekevertem 2 gerezd szétnyomott fokhagymával, 2 ek tejföllel és 2 csipet sóval.

Miközben a feltétek előkészítése zajlik a tésztánk tökéletes kelésen megy keresztül. 1 óra letelte után a tésztát két részre választjuk, szép kis gömböcöket formázunk belőle és még lefedve 30 percet kelesztjük.

Mehet a sütőbe!

Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Fél óra letelte után a két tésztát kinyújtjuk, majd egy kiolajozott, vagy sütőpapíros tepsibe tesszük. Villával megszurkáljuk és 10 percre a 180 fokos sütőbe tesszük. Ezután kivesszük, várunk egy kicsit, míg legalább langyos nem lesz a tészta, ezután pedig rátesszük a kiválasztott feltéteket, majd 20-25 perc alatt 180 fokon, ropogósra sütjük.

A feltéteknél direkt nem adtam meg mennyiséget, mindenki a saját ízlése alapján tudja elkészíteni a legfinomabban. Ti is nosztalgiázzatok egy kicsit, főleg így a hideg idő beköszöntével valahogy még jobban esik bekuckózva töki pompost eszegetni! 🙂

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: whatsapp
Megosztás itt: email

Ez most a legfrissebb

Ez is érdekelhet

À la Madeleine

Az apró, jellegzetes kagylóformájú kis teasüteményt szinte mindenhol ismerik a világban. Nagyon könnyű elkészíteni, és finom, kellemes társa lehet egy

Fahéjas keksz recept

Fahéjas omlós keksz

Ropogós, omlós, édes és picit sós? Igen, ezeket a tulajdonságokat mind tartalmazza az alábbi nagyon egyszerűen elkészíthető keksz recept! Ha

Sushizz otthon!

Vannak azok az ételek, amelyekről azt gondoltam, hogy csak étteremben  juthatok hozzá. A sushi nem éppen a legolcsóbbak közé tartozik,

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Bővebben...