Kenyérlángos, langalló, töki pompos – egy igazi magyaros recept

A kapcsolatunk nagyon régen kezdődött. Nekem ez az étel maga a nyár. Ha csak rágondolok a piacok, vásárok, fesztiválok jutnak az eszembe. Nem kérdéses, hogy nosztalgiára mindig szükség van, ezért itthon is elő-elő bukkanó vendég ez az étel. Plusz pont, hogy vega feltéttel is legalább annyira finom, mint a hagyományos szalonnás megoldással.

A tészta elkészítése:

2 dl langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, majd rászórjuk a 2 tk cukrot. Hagyjuk, hogy felfusson az élesztő, közben a sót és a lisztet egy tálba tesszük, összekeverjük, majd hozzáöntjük a felfutott élesztős vizünket és ráöntünk annyi vizet, amennyit felvesz a tészta, nagyjából 2-3 dl.

Eldolgozzuk az alapanyagokat, majd 1 órát lefedve pihenni hagyjuk a tésztát (lehetőleg meleg helyen).  Az edényt, amiben a tészta pihen kicsit ki szoktam olajozni, illetve a tészta tetejére is öntök egy kis olajat, hogy ne száradjon ki.

A feltét elkészítése:

Amíg a tésztánk kel, a feltéteket felvágjuk. Itt igazából csak a képzelet szab határt. A tejfölbe előre beleszoktam tenni az apró darabokra vágott fokhagymát, pár csipet sót és egy ek olajat, hogy kicsit érjenek az ízek.  A vega langallóhoz a ricottát összekevertem 2 gerezd szétnyomott fokhagymával, 2 ek tejföllel és 2 csipet sóval.

Miközben a feltétek előkészítése zajlik a tésztánk tökéletes kelésen megy keresztül. 1 óra letelte után a tésztát két részre választjuk, szép kis gömböcöket formázunk belőle és még lefedve 30 percet kelesztjük. 

Mehet a sütőbe!

Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. Fél óra letelte után a két tésztát kinyújtjuk, majd egy kiolajozott, vagy sütőpapíros tepsibe tesszük. Villával megszurkáljuk és 10 percre a 180 fokos sütőbe tesszük. Ezután kivesszük, várunk egy kicsit, míg legalább langyos nem lesz a tészta, ezután pedig rátesszük a kiválasztott feltéteket, majd 20-25 perc alatt 180 fokon, ropogósra sütjük.

A feltéteknél direkt nem adtam meg mennyiséget, mindenki a saját ízlése alapján tudja elkészíteni a legfinomabban. Ti is nosztalgiázzatok egy kicsit, főleg így a hideg idő beköszöntével valahogy még jobban esik bekuckózva töki pompost eszegetni! 🙂 

Hozzávalók

2 nagy tepsi elkészítéséhez:

1 kg liszt

1 ek só

50 gr élesztő

2 tk cukor

2 dl langyos víz az élesztőhöz

2-3 dl víz a tésztához

5 dl tejföl

szalonna

kolbász

sajt (kecske, juh, gouda, edami – bármilyen)

bébispenót 1 doboz, vagy 4-5 marék

ricotta 250 gr

3-4 gerezd fokhagyma

lilahagyma 2 db

Bódi Cynthia

Klasszikus briós recept

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de most, hogy egyre hűvösebb kint az időjárás, sokkal szívesebben adom meg a módját a napi étkezéseknek. Szeretem lassabban

Főétel
Boronkay Takáts Réka

Sushizz otthon!

Vannak azok az ételek, amelyekről azt gondoltam, hogy csak étteremben  juthatok hozzá. A sushi nem éppen a legolcsóbbak közé tartozik, de sajnos, vagy nem sajnos

Ugye milyen finom lett? 😋

Örülök, hogy elkészítetted a(z) Kenyérlángos, langalló, töki pompos – egy igazi magyaros recept receptet! Hasznosnak találtad? Oszd meg mással is!
Facebook
Email
A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Bővebben.