Blansírozás jelentése: hogyan kell blansírozni?

blansírozás

Mi a blansírozás jelentése? Hogyan csináld, hogy a zöldségek vibrálóan színesek és roppanósak maradjanak? Egyáltalán mit és mikor érdemes blansírozni? Mutatjuk!

Mi az a blansírozás?

A blansírozás szó francia eredetű, jelentése: előfőzni. Sokszor nevezik sokkolásnak vagy forrázásnak is.

A fogalom a magyar köztudatba és konyhavilágba csak néhány éve került be, pedig a technika egyáltalán nem újkeletű. Népszerűségének terjedésében a különböző főzőműsorok és vlogok is közrejátszanak.

A blansírozás technikája egy rövid, (alapanyagtól függően) néhány perces hőkezelést jelent. Az alapanyagokat forró vízben forraljuk, majd hirtelen rövid időre jeges vízbe mártjuk, hogy visszahűtsük őket.

Ettől az eljárástól a zöldségek ropogósak maradnak és megőrzik színüket, nem fakulnak meg, nem barnulnak be.

A konyhatechnikai eljárást fagyasztás előtt is érdemes bevetni, hogy a zöldségek a legközelebbi felhasználásig megőrizzék állagukat, tápanyagtartalmukat, színüket és roppanósságukat.

Mikor érdemes blansírozni?

Kétségtelen, hogy a blansírozást leginkább zöldségek esetén használják leginkább, de kiválóan alkalmazható a technika gyümölcsök, húsok és magvak esetén is.

  • Zöldségek esetében: kiváló köreteket készíthetünk blansírozással. A zöldségek roppanósak maradnak, nem lágyulnak meg, nem esnek szét.
  • Lefagyasztáshoz: a zöldségek lefagyasztása előtt mindenképp érdemes őket hőkezelni, így sokkal tovább megőrzik frissességüket.
  • Hámozás megkönnyítéséhez: ha zöldséget (például paradicsomot), gyümölcsöt (például barackot) vagy magvakat (például mandulát) szeretnénk hámozni, a blansírozással sokkal könnyebben fog menni.
  • Húsok esetében: a húsleveshez való húsokat, csontokat is érdemes blansírozni, mert ezáltal nagyon tiszta levest főzhetünk belőlük.

A blansírozás menete, folyamata

Az elmélet után következzen a gyakorlat:

1. Főzés

Forraljunk vizet egy edényben, amibe egy szűrőt is helyezzünk el, hogy a kiemelést gyorsan el tudjuk végezni. Zöldségek esetén sózzuk, gyümölcsök esetén cukrozzuk a vizet. Színmegőrzéshez szódabikarbónát vagy citromlevet is adhatunk a vízhez. A megmosott, megtisztított, a kívánt méretre vágott zöldséget, gyümölcsöt, húst, magvakat a forrásban lévő vízbe tesszük, és alapanyagtól függően kb. 1-5 percig főzzük.

2. Hűtés

A főzési idő letelte után gyorsan emeljük ki az alapanyagokat, hogy ne készüljenek túl. Majd helyezzük el a jeges vízben. Ugyanannyi jéghideg vizet készítsünk elő, mint amennyi a főzővíz volt. Ha kihűltek, jöhet a csurgatás.

3. Szárítás

Ha kihűltek, csurgassuk le és távolítsuk el a felesleges nedvességet. Ehhez csak helyezzük az alapanyagokat papírtörlőre. A szárítás abban az esetben fontos, ha egyből fagyasztani szeretnénk.

Mennyi ideig blansírozzunk?

A blansírozás időtartama az alapanyag fajtájától, méretétől és frissességétől függ. Az alábbi táblázat jó kiindulást jelenthet:

Babfélék5-8 perc
Borsófélék3-5 perc
Brokkoli, karfiol, kelbimbó5-9 perc
Cukkini, gomba2-3 perc
Kelkáposztafélék, karalábé2-5 perc
Kukorica7-11 perc
Sárgarépa4-5 perc
Spárga2-3 perc
Spenót3-5 perc
Gyümölcsök (pl. barack, szilva)1-2 perc
Pucoláshoz, hámozáshoz (pl. paradicsom)1-2 perc
Marketing tanácsadó