Rotschild-lányok a Váci utcában (1965)

A 20. század közepén Európa-szerte híressé vált ruhatervező, Rotschild Klára egyedülálló érzékkel érte el, hogy a szocializmus alatt is magas színvonalon folytathassa a tervezést.

Alapanyagait Párizs nagy divatházaiból szerezte be az állami devizakeretből, és munkái alapját is a nyugati divatkultúra jelentette.

A magyarok leginkább tőle értesültek a francia divatvilágról, vendékörébe pedig olyan személyek tartoztak, mint az osztrák kancellár családja, Horthy István, Kádár János és Tito feleségei, Gábor Zsazsa, Halász Judit, Psota Irén, valamint ő készítette az egyiptomi király menyasszonyának menyasszonyi ruháját is.

A képen Rotschild Klára modell lányai, a híres Rotschild-lányok. Balról: Takács ZsuzsaKállai Kati, Patz Dóri, Pogány Klári, Fisch Zsuzsi, Gottesman Kati.

A régi Döbrentei tér

1928 Látkép a Gellért-hegyről nézve a Budavári Palota és a Tabán felé. Jobbra a város egyik legesztétikusabban kialakított tere, a Döbrentei tér. Középen az 1903-ban

Kéményseprő ház szobor

Kéményseprő-ház

A Palotenegyedben rendszeresen sétálóknak már bizonyára hozzászokott a szeme a díszes, szokatlan színekben pompázó, ám sokszor mégis romos épületek jelenlétéhez. A Bródy Sándor – korábban

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Bővebben.