2021. május 15., szombat

Pestisjárvány Magyarországon

1738-1744 között pusztított a pestis Magyarországon. A járványok megállítására ezt követően rendelte el Mária Terézia a karanténok bevezetését (akkoriban még kontumácia-stációknak nevezték) az ország keleti és déli határain. Az országba beutazóknak az elkövetkező évtizedekben 28, 42, de bizonyos időszakokban 84 napot is kötelezően karanténban kellett tölteniük.


Az országon belüli vagy akár a városokat is érintő karanténokat az 1830-1831-es első hazai kolerajárvány idején is alkalmazták.


(A képen Pest és Buda korabeli látképe 1819-ben.)

A régi Döbrentei tér

1928 Látkép a Gellért-hegyről nézve a Budavári Palota és a Tabán felé. Jobbra a város egyik legesztétikusabban kialakított tere, a Döbrentei tér. Középen az 1903-ban

Kéményseprő ház szobor

Kéményseprő-ház

A Palotenegyedben rendszeresen sétálóknak már bizonyára hozzászokott a szeme a díszes, szokatlan színekben pompázó, ám sokszor mégis romos épületek jelenlétéhez. A Bródy Sándor – korábban

Villamos a Rákóczin

Villamos a Rákóczi úton

Bár a jelenlegi forgalom mellett meglepő lenne egy villamosvonal jelenléte a Rákóczi úton, közel 50 éve mégis a fővárosi élet állandó és szükséges szereplője volt.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Bővebben.