Újjáépülnek a háború következtében eltűnt kupolák és épületdíszek

Pénteken jelent meg az a kormányrendelet, amelynek értelmében számos budapesti és vidéki épület kaphatja vissza a világháború következtében eltűnt tetődíszeit és kupoláit.

A lerombolt historikus épületelemek helyreállítási program keretében három kiemelt budapesti épület felújításának előkészítése kezdődhet meg, valamint ezzel párhuzamosan központi nyilvántartás készül az építészeti, városképi értéket hordozó, korábban megsemmisült, helyreállítandó tetőidomokról és egyéb jelentős épületdíszekről.

Fontos jelentőséggel bír, hogy nemcsak Budapesten, hanem országos szinten is újjáépülhet minden olyan épületdísz és tetőidom, amelyek építészeti vagy városképi szempontból értéket képviselnek, ennek értelmében tehát az elmúlt évtizedek egyik legfontosabb építészeti rekonstrukciós programja kezdődhet meg.

A historikus épületelemek helyreállítási modellprogram keretében elsőként az ELTE központi épülete (Egyetem tér 1-3.), a Parlamenthez közel eső Vértanúk tere 2. szám alatti ház, valamint a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gellért téri épülete újúlhat meg.

Jobbra a Vértanúk tere 2. – Vécsey utca 4. szám alatti épület, még az eredeti tetődíszével. Forrás: Steindl Imre Program

Kossuth Lajos tér, jobbra a Parlament, háttérben a Vértanúk tere 2. – Vécsey utca 4. szám alatti épület, még az eredeti tetődíszével. Forrás: Steindl Imre Program

A program nem csak az állami tulajdonú épületek rekonstruálását foglalja magában, hiszen a kormányrendelet értelmében a Miniszterelnökséget vezető miniszternek ki kell dolgoznia a nem állami tulajdonban álló épületek helyreállítására vonatkozó programhoz kapcsolódó szabályozási és támogatási javaslatot tartalmazó előterjesztést is.

Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gellért téri épülete (XI. Gellért tér 4.), FSZEK Budapest Gyűjtemény

Ennek értelmében tehát számos további rekonstrukció indulhat meg az elkövetkezendő években, ami azért is jelentős, mert csak

Budapest belső kerületeiben közel ezer olyan épület áll ma is, amelyet megcsonkítottak tetődíszeitől.

Az alábbiakban összeszedtük a legjelentősebb – mára eltűnt – belvárosi kupolákat:

Az egykori Fonciére Biztosító Társaság épülete az Andrássy út – Bajcsy-Zsilinszky út sarkán, FSZEK Budapest Gyűjtemény

Az Andrássy út – Bajcsy-Zsilinszky út sarkán az egykori Fonciére Biztosító Társaság épülete büszkélkedhetett a város egyik legszebb kupolájával, amelynek csúcsa állítólag valamivel 60 méter fölé csúcsosodott.

Schweiger Gyula tervezte neobarokk épület a Március 15. téren, FSZEK Budapest Gyűjtemény

A Március 15. tér sarkán található, Takáts Lajos gyarmatáru-kereskedő számára épített neobarokk épület az elefántos díszeiről, valamint az 1900-as évektől itt működő Zsolnay üzlettől vált híressé, azonban mind a mai napig hiányzik a Klotild-paloták felé ékeskedő díszes kupolája.

Kossuth Lajos utca, balra a Puskin mozinak is helyet adó 18-as szám alatti kupolás palota, FSZEK Budapest Gyűjtemény

A belvárosi Kossuth Lajos utca palotái ma már csak részben őrzik eredeti pompájukat. A Puskin mozinak helyet adó épület kupolája teljes egészében eltűnt, csupán az épület távolabbi sarkain maradtak meg leegyszerűsített tetődíszítő elemek.

Borítókép: ELTE központi épülete (Egyetem tér 1-3.), FSZEK Budapest Gyűjtemény

Alapító-főszerkesztő