Ronaldinho: úgy érzem, mintha hazajárnék Magyarországra

A 97-szeres válogatott labdarúgó, korábbi aranylabdás világbajnok a European Teqball Tour pénteki budapesti sajtótájékoztatóján nyilatkozott. A négynapos budapesti rendezvény sztárvendégeként Ronaldinho büszkén beszélt a sportághoz és Magyarországhoz fűződő kapcsolatáról – olvasható a szervezők közleményében.

„Ennyi év után úgy érzem, hogy hazajövök Magyarországra, egy nagy család tagja lehetek a testvéreimmel, akik gyakorlatilag mindig elkísérnek. Nagy öröm látni, ahogy a teqball évről évre, versenyről versenyre fejlődik, és egy ilyen rangos tornán részt venni a sportág hazájában mindig különleges élmény” – mondta.

Hozzátette, hogy a labdarúgás iránti szeretete azután sem csökkent, hogy abbahagyta a versenysportot.

„Büszke vagyok arra, hogy részese lehettem a sportág elterjedésének, először hazámban, Brazíliában, majd az egész világon, és nagyszerű érzés, hogy ilyen fontos szerepet játszottam a fejlődésében. Ráadásul a nemzetközi szövetség nagyon nyitott a javaslataimra, a kapcsolat pedig zökkenőmentes. Sokan számítunk arra, hogy a kemény munkánknak köszönhetően a 2028-as olimpián a teqball a program része lesz”.

Fotó: Menczer Tamás Facebook oldala

Borsányi Gábor, a nemzetközi szövetség (FITEQ) elnöke és a teqball társalapítója is kiemelte, milyen messzire jutott a sportág rövid története során.

„A játék minősége nyilvánvalóan sokat változott, sokkal látványosabb lett, mint a kezdetekben. Nagy öröm számunkra, hogy a magyar állam támogatásának köszönhetően ismét egy ilyen rangos tornát rendezhetünk Budapesten, ráadásul a sportág Magyarországon is nagyon népszerű”.

Kiemelte, hogy a nemzetközi szövetségnek már 147 nemzeti tagszövetsége van, ennek ellenére cél a további bővülés annak érdekében, hogy 2028-ban a teqball bekerüljön az olimpiai programba.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára a European Teqball Tour budapesti megnyitóján kiemelte: „Magyarország egy olyan ország, ahol újra van futball. A válogatottunk sikeres, látjuk a teltházas stadionokat, az ünneplő embereket, a fiatalok ma már nemcsak Ronaldinho vagy Ronaldo szeretnének lenni, hanem magyar játékosok is példaképek, Szalai Ádám, Szalai Attila, Nagy Ádám, Schäfer András és mások”.

Az államtitkár kiemelte, hogy a magyarokat különleges kötelék fűzi a labdarúgáshoz, hiszen „egykor a világ legjobbjai között voltunk, és joggal érezzük, hogy a csúcson a helyünk”.

Menczer Tamás ugyanakkor hozzátette: „harminc éven át „a pokolban” volt a magyar futball, egy generáció szinte csak vereségeken nőtt fel, évtizedeken át éltük át a félelmet, még akkor is, amikor a világ leggyengébb csapatai ellen kellett játszani. Mindezek után megtapasztalni, hogy kijutottunk Európa-bajnokságokra, és a világ legjobb csapatai ellen nagyszerű eredményeket értünk el, vagy ahogy mostanában nyertünk, egészen elképesztő”.

A teqballról szólva Menczer Tamás megjegyezte, hogy annak feltalálásával a magyarok ismét megmutatták azt, amire a világon senki más nem volt képes.