Ötven különleges térkép mutatja be a 150 éves Budapestet

Buda, Pest és Óbuda egyesítésének 150. évfordulójára egy ingyenesen hozzáférhető, alternatív, 50 térképet bemutató sorozatot publikált az Átló. A térképek Budapest fizikai adottságaitól kezdve az emberi tevékenységeken át a társadalmi helyzetig dolgozzák fel a magyar főváros múltját és jelenét.A cikk az Atlatszo.hu-n jelent meg.

1873-ban egyesült Buda, Pest és Óbuda. Budapest főváros egyesítésének 150. évfordulójára egy alternatív, főként nyílt forrású, vagy nyilvánosan elérhető adatokból előállított 50, ingyenesen hozzáférhető térképet bemutató gyűjtemény jelent meg az Átlón, Magyarország egyik legismertebb adatvizualizációs műhelyén, melyet Bátorfy Attila, az oldal egyik alapítója készített. Az összeállítás itt érhető el.

A térképek Budapest fizikai adottságaitól kezdve egészen az emberi tevékenységig, valamint a társadalmi állapotokig dolgozzák fel Budapest közelmúltját és jelenét. „Az ábrázolásokkal olyan látásmódot kívánunk közvetíteni, amely az adatokat, továbbá az adatokból leszűrhető következtetéseket a hagyományostól eltérő szemszögből is megvilágíthatják” – nyilatkozta Bátorfy Attila, az összeállítás készítője és az Átló alapítója.

A térképgyűjteményben megtalálhatók Budapest éjszakai és nappali madártávlati képei, a főváros éghajlata, időjárása, földrajza és vízrajza, valamint Budapest társadalmának és az emberi tevékenység nyomainak a térképes megjelenései. Többek között olyan látványos térképek között böngészhetnek az érdeklődők, mint a főváros erdőborítottsága, talajvízszintje és különféle domborzati adottságai, továbbá számos érdekes demográfiai adat az életkortól a nemi összetételen át, vagy épp a város hőmérsékletének várható változása 2050-re. De külön térkép jeleníti meg Budapest padállományát és szállópor-szennyezettségét is.

Az oldalon található kis képekre kattintva az egyes térképek nagyban, nyomdai felbontásban is megtekinthetők és ingyenesen letölthetők. Az adatok szabadon hozzáférhetők, így mindenki elkészítheti belőlük a saját verzióit!

A cikk az Atlatszo.hu-n jelent meg.