Május 23-án nyitotta meg kapuit a Néprajzi Múzeum új épülete a Városligetben

A múzeum három teljesen különböző terét, azaz a ZOOM teret, mely az állandó kiállítás része, a Méta-t, ami az állandó kiállítás múzeumpedagógiai kiegészítő tere, valamint a Látogatóközpontot is az art1st design studio tervezte és kivitelezte.

Zoom tér

Az állandó kiállítás Zoom terének új gyűjteménye bemutatja, hogyan lesz a káoszból rend. Egyedi módon, e kiállításon nincsenek feliratok, ismertető szövegek, magyarázatok és történetek, tehát nem hagyományos úton ismerhetjük meg a kiállítás elemeit, hanem kizárólag önmaguk mivoltából, a tárgyak megismeréséből.

„Nézőpontváltásokon keresztül mesélünk: közelről-távolról, gyorsan-lassan, színesen-fekete/fehéren, kicsiben-nagyban, pozitív-negatív feldolgozásban…” – olvasható az art1st design studio leírásában.

A Zoom tér fő eleme és központi installációja az Ősrobbanásvitrin, amely Magyarország legnagyobb múzeumi vitrinje. Az ebben kiállított 174 műtárgy progresszív elrendezése is eltér a hagyományos múzeumi prezentációktól, mivel azt a design studio 3D-s szkenneléssel és virtuális módszerrel is felépítette.

Hasonló 3D-s technikával készült el egy Székelykapu installáció is egy 19. századi fotó alapján.

A tér további installációi is a perspektívákra fókuszálnak: bemutatnak egy 365 fényképből álló óriási fotófalat, ahol a fotók történeteiről AR távcsőn keresztül lehet olvasni, a feliratos tárgyak szövegeiken keresztül mesélnek, de mikroszkopikus zoomolással láthatatlan dimenziók is felfedezhetők.

A Méta

A múzeumpedagógiai tér kialakítása ideális egyszerre több csoport befogadására is. Mindegyik workshop tér saját multimédiás állomással rendelkezik, melyek teljesen kiszolgálják az ide tervezett programok igényeit.

Látogatóközpont

Az új Néprajzi Múzeum egyik kiemelkedő darabja a Magyarország legnagyobb 3D nyomtatójával készült makettje, amely Budapest belvárosának 1910-es évekbeli állapotát idézi fel 1:500 arányban, AR interaktív állomásokkal.

A makettről számokban:

– 27 ezer munkaóra,

– 6 398 épület,

– 8 000 fa,

– 55 négyzetméter felület,

– 3,5 tonna.

A makett mellett a Látogatóközpont falára vetített archív felvételek repítenek vissza Budapest Aranykorába.

A múlt felidézésén túl a tér a jövőről is szól, avagy az új Aranykorról: a Múzeumi Negyed teljes tervezett állapotát makett, valamint vetített tartalmak mutatják be.

Fotó: art1st design studio