Így változhat zöld szigetté a Bakáts tér

Július 20-án kezdődik a Bakáts tér felújítása és várhatóan 2022. január közepéig tartanak a munkálatok. A 20.000 négyzetmétert érintő felújítás során a jelenlegi zöldfelület közel nyolcszorosára növekszik, így 1730 négyzetméteren alakítanak ki fás és zöldnövényes területeket a Stockholm-módszert alkalmazva.

Az átalakítások érintik a Tompa utca Nagykörútig tartó szakaszát, valamint a tér délnyugati részét, ahol felszámolják az autós forgalmat a Bakáts utcáig. A jelenlegi 10 biciklitároló 98 bringa befogadására bővül, valamint a BUBI állomás is új helyre kerül át. A felújítás ideje alatt nem lehet majd parkolni a téren, viszont at átmeneti időszakban a Ráday utca templom előtti szakasza átmenetileg megnyílik a forgalom előtt – olvasható a Ferencvárosi Önkormányzat honlapján.

A felújítás utáni végleges forgalmi rend a tervek szerint megegyezik a tavaly nyáron bevezetettel, így a jövőben a tér keleti és nyugati oldalán csak a gyalogosok és a kerékpárosok haladhatnak keresztül.

A felújítás kivitelezőjét a Ferencvárosi Önkormányzat nyílt közbeszerzési  eljárással választotta ki. A nyertes a három pályázó közül a legalacsonyabb,  bruttó 1,065 milliárd forintos ajánlatot tevő Penta Általános Építőipari Kft. és a Vianova 87 Közmű és Útépítő Zrt.  konzorciuma lett. 

A Stockholm-módszer

A Nyugat-Európában már tíz éve elterjedt, de Budapesten még csak egy helyen, kísérleti jelleggel alkalmazott Stockholm-módszerű faültetés biztosítja, hogy a fák gyökerei több helyet, levegőt, vizet és tápanyagot kapnak  majd. Így nem csak tovább élhetnek, de nagyobbra is nőhetnek, anélkül, hogy gyökereik felfelé, a burkolatot tönkretéve próbálnának nőni. Az új fák árnyékot, friss levegőt adnak majd, míg a kiültetett virágok sokfélék lesznek. A biodiverzitás változatos, városi virágos park jelleget ad majd a térnek.