Budapest tömegközlekedése A-tól Z-ig

Budapest az egyik legdinamikusabban fejlődő európai főváros, ahol a tömegközlekedés kiemelkedően fontos szerepet játszik az emberek mindennapi életében. Az utazási lehetőségek széles tárháza áll rendelkezésre, beleértve a metrókat, villamosokat, buszokat és trolikat. Cikkünkben részletesen bemutatjuk a Budapest közösségi közlekedését, hogy milyen eszközökkel élhetnek a fővárosba utazók.

Metró

Jelenleg négy metróvonal hálózza be a fővárost.

 1. M1 metró a Vörösmarty teret a Mexikói úttal,
 2. az M2 metró az Örs vezér teret a Déli pályaudvarral,
 3. az M3 metró Újpest-központot Kőbánya-Kispesttel
 4. és az M4 metró pedig a Keleti-pályaudvart Kelenföld vasútállomással köti össze.

Az M1 metró hétfőtől péntekig 4:45 és 23:45 között igen sűrűn, 2 percenként jár, azonban hétvégén üzemen kívül van.

Az M2 metró minden nap üzemel 4:28 -tól 23:28-ig, hétköznap 3, míg hétvégén 5 percenkénti sűrűséggel.

Az M3 metró csak a hétvégi napokon szállítja utasait 4:21 – 23:21 között, ekkor azonban 5 percenként vehetők igénybe a járművek.

Az M4 metróra a hét minden napján számíthatunk, 4:40-től 23:40-ig, hétfőn, kedden és pénteken 2 percenként, csütörtökön 3 percenként, hétvégente pedig 5 percenként juthatunk el vele A-ból B-be.

Villamos

A hazánkban közlekedő villamosok jellegzetes sárga színükkel és nosztalgikus hangulatukkal is hozzájárulnak a főváros varázsához. Budapest több, mint 30 villamosvonallal rendelkezik, amelyek a város szinte minden pontját lefedik. A villamosok általában reggel 04:30-tól éjjel 01:00-ig közlekednek, de néhány vonal még éjszaka is üzemel.

A 4-es és a 6-os villamos vonalak mondhatók a legforgalmasabb és legnépszerűbb vonalaknak, mivel a belvárosban közlekedve a legtöbb turistalátványossághoz, híres éttermekhez és szállodához juttatják el a turistákat. A 2-es villamos pedig az egyik legrégebbi vonal a városban, és a Dunaparton haladva, a város egyik legszebb részén halad át, így a közlekedés egyben egy kis városnézéssel is felér.

HÉV

A HÉV-vonalak olyan egyedülálló elővárosi vasúti vonalak, amelyek által az agglomerációban élőknek lehetősége van a kényelmes és gyors közlekedésre a fővárosba, valamint a Budapestre érkezők turisták is egyszerűbben fedezhetik fel a környező települések látványosságait.

H5: Batthyány tér – Szentendre: A legnépszerűbb HÉV vonal, amely a Batthyány tér és a Szentendrei HÉV megállóhelyek között közlekedik. Ez a vonal főképp azért népszerű, mert Szentendre nagyon vonzó turisztikai célpont. A H5 vasútvonal minden nap üzemel 3:54 – 23:34 között. Hétfőn, kedden, szerdán és pénteken 2 percenként, csütörtökön 6 percenként, míg hétvégén 7 percenként indulnak a járatok.

H6: Közvágóhíd – Ráckeve: A H6 vasútnak 9 megállója van, ami a Közvágóhíd megállóból indul és a Dunaharaszti Külső megállóig közlekedik. A járatok csak hétköznap szállítják utasaikat a reggeli órákban 6:47-tól 9:15-ig, a csütörtöki nap kivételével (ekkor 24 percenként) 20 percenként.

H7: Boráros tér- Csepel: A 6 megállóval rendelkező vonal minden nap 4:25 – 23:25 között üzemel, hétköznap 7 percenként és hétvégén is gyakran, 9 percenként jár.

H8: Örs vezér tere – Gödöllő

H9: Örs vezér tere – Csömör

A H8-as és a belőle kiágazó H9-es HÉV az Örs vezér tere és Gödöllő, illetve Csömör, valamint betétjáratként Cinkota között közlekedik.

Trolibusz

Budapesten 15 számjelzett troli járhat érhető el, amelyek a következők:

 • 70 Kossuth Lajos tér M – Erzsébet királyné útja, aluljáró
 • 72M Zugló vasútállomás (Hermina út) –  Orczy tér
 • 73M Deák Ferenc tér M – Keleti pályaudvar M
 • 74 Károly körút (Astoria M) – Csáktornya park
 • 74A Mexikói út M – Csáktornya park
 • 75 Jászai Mari tér – Puskás Ferenc Stadion M
 • 76 Jászai Mari tér – Keleti pályaudvar M
 • 77 Fővám tér M Orczy tér – Puskás Ferenc Stadion M 
 • 78 Kossuth Lajos tér M – Keleti pályaudvar M (Garay utca)
 • 79M Keleti pályaudvar M – Dagály utcai lakótelep
 • 80 Keleti pályaudvar M – Örs vezér tere M+H
 • 80A Keleti pályaudvar M – Csertő utca
 • 81 Örs vezér tere M+H – Fischer István utca
 • 82 Örs vezér tere M+H – Uzsoki Utcai Kórház (hétköznap) 
 • 82 Örs vezér tere M+H – Mexikói út M (hétvégén)
 • 83 Fővám tér M – Orczy tér

Autóbusz

A főváros autóbuszos hálózata igen szerteágazó, de fontos fordulók és csomópontok találhatók a város különböző pontjain. Az Örs vezér tere, a Népliget, a Deák Ferenc tér, a Kelenföldi pályaudvar, a Széll Kálmán tér és a Keleti pályaudvar az autóbuszok kiemelt csomópontjai, amely átszállási lehetőséget biztosít más közlekedési eszközre is, például a metróra, a villamosra vagy a HÉV-re.

Az autóbuszos közlekedést Budapesten a BKK (Budapesti Közlekedési Központ) üzemelteti, amely a városi és a helyi közlekedésért felelős. Emellett a Volánbusz járataival Budapestről a környező településekre is kényelmesen utazhatunk. A BKK autóbuszjáratai a város szinte minden pontját érintik, üzemeltetéi idejük széles skálán mozog, a legtöbb járat azonban napközben 5-10 perces gyakorisággal közlekedik.

Az autóbuszokra vonatkozó menetrendek és információk elérhetőek a BKK és a Volánbusz honlapján, valamint az okostelefonos alkalmazásokban is.

https://bkk.hu/menetrendek/

https://www.volanbusz.hu/hu/menetrendek/telepules-szerinti-menetrendi-kereso

Vonat

Budapestnek összesen három nagy vasútpályaudvarral rendelkezik: amely a Keleti, a Nyugati és a Déli pályaudvar nevet viseli.

A Keleti pályaudvar a város legnagyobb vasútállomása, ahonnan a nemzetközi és belföldi vonatok egyaránt indulnak. A Keleti és Déli pályaudvart is a M2 metróval, míg a Nyugati pályaudvart az M3 metróval a legkönnyebb megközelíteni.

A vonatjáratok indulási és érkezési időpontait és az aktuális híreket itt találod:

https://www.mavcsoport.hu/

Jegyárak

A tömegközlekedési jegyárak a gépkocsival való közlekedéshez képest igen kedvezőek. Az aktuális jegy- és bérletárakról az alábbi weboldalon tájékozódhatsz:

https://bkk.hu/jegyek-es-berletek/arak/

Továbbá az aktuális forgalmi változásokat ezen a linken érheted el:

https://bkk.hu/utazasi-informaciok/kozossegi-kozlekedes/valtozasok/

Összegzés és térképek

A fent említett tömegközlekedési eszközöket használva nem csak pénzt, de rengeteg időt is spórolhatunk, ugyanis a gépjárművel való közlekedést a városban kialakult hatalmas dugók nagyban megnehezítik. Amennyiben teheted, válaszd Te is a közösségi közlekedést, ezzel pénztárcádat és környezetedet is megóvhatod!

Végezetül pedig kattints egy nagyfelbontású térképhez:

Budapest turisztikai térképe
Forrás: https://bkk.hu/downloads/map/7380/

További térképek elérhetők még a BKK oldalán a következő linken:

https://bkk.hu/menetrend-utazastervezes/terkepek/

Útvonaltervezés

Útvonaltervezéshez használhatjuk a BKK hivatalos weboldalát:

https://bkk.hu/

vagy a BudapestGO applikációkat: