Budapest hídjai sorrendben, fotókkal, érdekességekkel

Budapest hídjai sorrendben

Budapestet a Duna, Európa második leghosszabb folyója szeli ketté. Buda és Pest egyesítéséről pedig gyönyörű hídjaink felelnek. Mutatjuk, hogy északtól délre haladva milyen sorrendben találkozhatunk az építészeti remekművekkel.

Budapest hídjai sorrendben északtól délre

 1. Megyeri híd
 2. Újpesti vasúti híd
 3. K-híd
 4. Hajógyári híd
 5. Árpád híd
 6. Margit híd
 7. Széchenyi lánchíd
 8. Erzsébet híd
 9. Szabadság híd
 10. Petőfi híd
 11. Rákóczi híd
 12. Összekötő vasúti híd
 13. Kvassay híd
 14. Gubacsi híd
 15. Deák Ferenc híd

A rövid áttekintést követően pedig összegyűjtöttünk néhány érdekességet a legjelentősebb Duna-hidakról.

Megyeri híd

A Megyeri híd (nem hivatalosan az M0-s északi Duna-hídja) a Duna felett Újpestet köti össze Budakalásszal a Szentendrei-szigeten keresztül. A közel 1862 méter hosszú hidat – ezzel pedig az ország második leghosszabbja – 2008-ban adták át. Az ország modernizációjának szimbóluma. Nevét kétfordulós internetes szavazás eredményezte, de szerencsére a Chuck Norris híd elnevezés alulmaradt a versenyben.

Árpád híd

Az Árpád híd Budapest egyik közúti Duna-hídja, ami Budapest III. és XIII. kerülete között húzódik. Az Árpád híd az imént bemutatott Megyeri híd 2008-as átadásáig a főváros leghosszabb hídja volt. Egyik különlegessége, hogy az eredeti hidat úgy bővítették, hogy két oldalán 1-1 új hidat építettek mellé. Tehát az Árpád híd valóban három párhuzamosan futó hídból áll össze egy egésszé.

Margit híd

A Margit híd a (pesti) Szent István körutat és a (budai) Margit körutat köti össze a Margit-sziget érintésével. Az idő vasfoga ezen a hidunkon is kifogott, ezért a nagy felújítás 2009 augusztusában kezdődött el. A teljes körű átadásra 2011 decemberében került sor. A felújítás alatt kiemelt szempont volt, hogy visszaállítsák a második világháború előtti megjelenését.

Széchenyi lánchíd

A Széchenyi lánchíd, amire a köznyelvben gyakran csak Lánchídként hivatkozunk, valószínűleg a legtöbb turista által lefotózott dunai, belvárosi hidunk. Az 1839–1849 között épült híd a magyar főváros egyik jelképe, aminek építését gróf Széchenyi István kezdeményezte.

2021. februárjában a BKK aláírta az aktuális felújításról szóló szerződést. A rekonstruálás várhatóan 2023 végére készül el. A felújítás egyik különlegessége minden bizonnyal a 850 ezer LEGO kockából épült oroszlán.

Erzsébet híd

Az Erzsébet híd az V. kerületet köti össze az I. kerülettel. Nevét Sissiről, a Habsburg királynőről kapta, ami az egyetlen olyan budapesti híd, melyet nem lehetett rekonstruálni a II. világháborút követően, így végül egy új híd építése mellett döntöttek. Az első Erzsébet híd (eredetileg Eskü téri híd) 1903–1945 között díszítette a fővárost, míg a híd újjáépítésére 1961 és 1964 között került sor.

Szabadság híd

A Szabadság híd budapest központjának legrövidebb hídja, a Fővám teret (pesti oldal) és a Gellért teret (budai oldal) köti össze. A hidat Ferenc József császár avatta fel (eredetileg róla is nevezték el a hidat), az utolsó ezüst szegecset ő maga verte be. A második világháborút követően újjáépítették és 1946-ban avatták fel. A hidat 2007-2008-ban felújították.

Petőfi híd

A Petőfi híd (korábban Horthy Miklós híd) Budapest egyik Duna-hídja. 1933–37 között építették, a második világháborúban 1945-ben felrobbantották, majd 1950–52 között építették újjá. Ekkor nevezték át, Petőfi Sándor magyar költő vezetéknevét kapta.

Rákóczi híd

A Rákóczi híd Budapest egyik Duna-hídja, Lágymányos és Ferencváros között, közvetlenül az Összekötő vasúti híd mellett helyezkedik el. Az új hídjaink között tartjuk számon, ugyanis 1992-ben kezdték el építeni, majd 1995-ben adták át. 2011-ig Lágymányosi hídnak neveztük.

És neked melyik a kedvenc hidad? Melyikről készítetted már a legtöbb fotót?

További olvasásra ajánljuk Honnan kapták nevüket a budapesti hidak? című cikkünket!