Budapest által inspirált mechanikus karóra koncepció

Teket Ádám Gábor ipari termék- és formatervező mérnököt, a Műegyetem korábbi hallgatóját Budapestre költözése óta magával ragadta a főváros építészete, titokzatossága és annak utánozhatatlan légköre. Többek között ezért is kapcsolódott be várostörténeti kutatásokba, de az Eltűnt Budapest című, általunk is bemutatott projektben is részt vett grafikusként és 3D modellezőként.

Ezek vezettek odáig, hogy szakdolgozata keretében két fő szenvedélyét ötvözve Budapest hangulatát igyekezzen átültetni egy általa tervezett mechanikus karórába.

A karóra formai részletei és grafikája egyaránt Budapest arculati elemeiből táplálkoznak, annak atmoszféráját próbálják megragadni. A három koncentrikus körív, a tárcsákon alkalmazott betűtípus, a színek mind-mind szimbolikusak, de ezeken túl is felfedezhetünk számos apró utalást. Az órát egyébként svájci ETA 6497-1 típusú, kézzel húzható szerkezet hajtja, az időt pedig hagyományos mutatók helyett a számlap mögött forgó tárcsákról lehet leolvasni. A tok anyaga DLC-bevonatolt rozsdamentes acél, az előlapot domború zafír fedi.

Bár az Evolvens Budapest órásműhelyében egy prototípus is készült a koncepcióból, és az óra gyártásához szükséges tervek rendelkezésre állnak, megfelelő tőke híján jelenleg egy különleges tanulmánynak tekinthető, amely a tervező szerelemprojektjét egy lépéssel közelebb hozza a megvalósuláshoz.