Autentikus teaházak Budapesten: íme 5 hagyományőrző teázó

Szerencsére nem kell Kínába vagy az Egyesült Királyságba utazni egy kiváló minőségű teáért, már a budapesti teaházak is közel repítik a teázás élményét.

Hazánkban a 19. századtól vált közkedveltté a délutáni teázás és a tea estek rendezése, de akkoriban még csak a polgárság felső osztálya engedhette meg magának. A magyar nemzet kiemelkedő alakjai, mint Petőfi Sándor, Jókai Mór és Széchenyi István is előszeretettel jártak teázni.

A 20. századtól egyre szélesebb körben vált elérhetővé a tea, és a felgyorsult életritmus miatt a tömegtermelés is fellendült. A szocializmus idején érvényesülő szovjet hatás még ma is érezteti hatását: sokan átvették a tea citrommal (citrompótlóval) és cukorral való ízesítésének szokását.

Szerencsére manapság már bárki élvezheti a teaházak megnyugtató világát, ezért össze is gyűjtöttünk a legjobb budapesti teaházak közül 5-öt!

1000TEA Teabolt és Teaház

A Váci utcában található 1000TEA kettő az egyben funkciót lát el, ugyanis teaboltként és teaházként is funkcionál. A boltban megtalálhatóak a legfrissebb és legjobb minőségű teák, így biztosak lehetünk abban, hogy a vásárolt termék nem csak ízletes, de friss is lesz. A teaházban kényelmesen el is tudjuk kortyolgatni a vásárolt teáinkat. A Budapesttől távol élőknek jó hír, hogy webshoppal is rendelkeznek, így könnyedén tájékozódhatunk az aktuális kínálatról.

Vörös Oroszlán

A Vörös Oroszlán Teaház a Jókai téren elhelyezkedő olyan különleges teaház, melyben a teázás ötvöződik a kultúrával. Azon teakedvelőknek érdemes meglátogatni ezt a helyet, akik szeretik megismerni a teák történetét és kultúráját. Ennek érdekében rendszeresen tartanak teakóstolókat és tea kurzusokat is, hogy az érdeklődők még jobban megismerhessék a teák világát. További különlegessége, hogy különféle szeparékban fogyaszthatják el kedvenc teáikat az idelátogatók.

Zhao Zhou

A Zhao Zhou Teaház egy híres kínai teaház, melyben a tradicionális kínai teázás hagyományait őrizték meg. A Zhao Zhouban van lehetőség tea előfizetésre is, így a tea imádók minden hónapban új, néha csak nekik választott különlegességeket próbálhatnak ki. Kóstolókat és teasulit is szerveznek, hogy szélesebb körben elterjedhessen az ázsiai teázás kultúrája és annak nyugalma. Nem mellesleg a matcha sem hiányzik az itallapjukról.

Altair Teaház

A Bródy Sándor utca és a Puskin utca sarkán található Altair Teaház egy olyan különleges budapesti teaház, melyben a teázás élménye találkozik a művészettel és a gasztronómiával, ugyanis a 70 féle tea mellett kekszeket, süteményeket, magvakat és egyéb hideg és meleg italokat is fogyaszthatunk. Továbbá kialakítása sem mindennapi ugyanis zegzugos, különböző kis kuckókban fogyaszthatjuk el a választott frissítőket babzsákokon vagy kis asztaloknák ülve. Az idelátogatók valóban nem csak egy teával lesznek gazdagabbak, hanem egy igazán különleges, relaxáló élménnyel is.

Big Ben

Ahogy a neve is sejteti, a Big Ben Teaház egy angol stílusú teaház, mely London egyik ikonikus épületének, a Big Ben-nek a nevét viseli. A legjobb minőségű angol teák mellett kávé kínálatuk is nagyon széles, továbbá vállalják a tea- és kávéházi kitelepülést különféle rendezvényekre is.

Kellemeset a hasznossal

A teázás amellett, hogy rendkívül pihentető program, még az egészségre gyakorolt hatása is igen kedvező. Különleges íze mellett magas antioxidáns tartalommal bír, rehidratál, segít az emésztésben és még a magas vérnyomást is képes csökkenteni.

Ugyan nálunk jellemzően ősszel és télen kerül képbe a teázás szokása, azonban ezeket a teaházakat, nem csak a hidegebb időszakban érdemes meglátogatni. Látogass el Te is az év bármely időszakában a fent említett teaházakba, ha a világ minden tájáról, a legkülönfélébb teákat szeretnéd megkóstolni!