Az eltűnt híd nyomában: felelevenedik a régi Erzsébet híd

Így nézett ki az Erzsébet-híd

1903-ban Budapest újabb hidat vehetett birtokba. Az akkoriban párját ritkító mérnöki alkotás a világ legnagyobb függőhídja volt és évtizedeken keresztül szolgálta a fejlődő főváros gyarapodó lakosságát. 1945-ben, pontosan 75 évvel ezelőtt, a többi budapesti híddal együtt azonban ezt is felrobbantották a visszavonuló német csapatok.

Szerencsére sok fénykép és mozgókép is őrzi azt a hangulatot, amit e párját ritkító híd kölcsönzött a fővárosnak, most pedig egy

minden eddiginél valósághűbb és hiteles digitális rekonstrukcióban, mi is átsétálhatunk a Duna fölött,

felszállhatunk az ekkor még közlekedő villamosra és különböző napszakokban élhetjük át a híd egyedi hangulatát.

A számítógépes játékban időutazó turistaként egy vezetett városnéző túrán veszünk részt valamikor a 40-es évek elején. A hídról körbetekinthetünk a városon, de letérve a javasolt útvonalról, elbarangolhatunk a környező utcákba is. Utunk során pénzérmék gyűjtésével pedig városnéző hajótúrán vehetünk részt az egykori Szent Imre gőzhajóval (ismertebb nevén a Szőke Tisza gőzhajón). Mindeközben korabeli zenék és rádióadások szólnak, régi plakátok díszítik a falakat, és idézik meg a kor hangulatát. 

A játék idén márciustól ingyenesen letölthető az eltunthid.hu weboldalon. Mi pedig reméljük, hogy a kezdeményezés a jövőben további városrészek bevonásával bővül.

Alapító-főszerkesztő