5 kevésbé ismert kirándulóhely Magyarországon

Nagymaros

Tökéletes helyszín kirándulásra, például felmászni a Julianus-kilátóhoz. Azonban városnézésre is kiváló opció, nyáron pedig a Duna vize nagyon kellemes a strandoláshoz.  Ha arra jársz, nézz be a Piknik Manufakturába egy jót enni, inni, de vigyázz, mert utána garantáltan nem akarsz többet hazamenni! Mondjuk nem is feltétlenül szükséges, mert van egy menő hosteljük és coworking irodaként is üzemelnek, pazar kilátással a Dunakanyarra.

Nagymaros, forrás: Google Maps

Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert

A vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert Magyarország legfajgazdagabb tudományos élőnövény gyűjteménye, melyben 27 hektáron 13 ezer nővényfajt találunk. A varázslatos parkot egy csordogáló patak szeli át, a romantikus tavacskákat apró híd, sziget és műromok övezik, a kertet kitűnően karbantartott ösvények, kis utak hálózzák be, mindemellett a dzsungel hangulatú trópusi pálmaház, a hatalmas gyűjteménnyel rendelkező kaktuszház és a modern karbonház sem kevésbé egzotikus. Nem messze található Közép-Európa egyetlen medvemenhelye, a veresegyházi Medveotthon. Ide látogatva nem csak medvékkel, hanem szürkefarkasokkal, fehér farkassal és rénszarvasokkal is találkozhatunk. A Medveotthon közel 6 hektáron terül el, ahol kialakítottak mesterséges barlangokat és tavakat, illetve gazdag növényzetet is telepítettek be, tehát minden adott ahhoz, hogy a lakók otthonosan, kényelmesen érezzék magukat.

Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert, forrás: botanikuskert.hu

Majkpuszta, Kamalduli Remeteség

A Majki műemlékegyüttest valaha a kamalduli szerzetesek lakták, akiknek fogadalmaik között szerepelt a “némaság”: évente mindössze két alkalommal beszélhettek egymással. A szerzetesek az egymás mellett lévő kis cellaházakban éltek, ahol mindennapjaikat a kert művelésével és elmélkedéssel töltöttek. Napjainkban a remetelakokat a főúri családok címerei díszítik (Eszterházy, Erdődy, Gyulay, Cziráky), aki egy kis nyugalomra vágyik, ma már szállást is foglalhat ezekbe a cellaházakba.

Majkpuszta, Kamalduli Remeteség, Forrás: Wikimedia

Balatönföldvári kilátó

Balatonföldvár magaspartján található a Hajózástörténeti Látogatóközpont tetején lévő kilátótornyából az egész Balatont belátni. A hajó alakú épület két turisztikai funkcióval ellátott. Egyrész kilátó, ami tulajdonképp a hajó árbóca, másrészt múzeum. A múzeumban terepasztalok, szimulátorok, makettek, filmek segítségével ismerkedhetünk meg a balatoni hajózás, vitorlázás történetével a kezdetektől napjainkig.

Balatönföldvári kilátó, forrás: balatonfoldvarikilato.hu

Szerelem-szobor a váli szőlőskertben

Akit érdekel az amerikai Burning Man zenei fesztivál, annak kötelező elzarándokolni ide, akit nem, az pedig garantáltan pozitívan fog csalódni. A monumentális alkotást Alexander Milov készítette a fesztiválra, majd megvásárolta egy házaspár, így került a Haraszthy Pincészet birtokára. Az alkotás a szőlők közt egészen káprázatos és sokan nem tudják, de szabadon megtekinthető, szóval kiváló kirándulási opció.

Szerelem-szobor a váli szőlőskertben, forrás: Google Maps

Kiss Domán